Olit sitten rakentamassa uutta kotia, tai investoimassa lisärakennukseen, katon muoto on yksi merkittävimmistä päätöksistä, joita sinun on tehtävä.
Katolla on merkittävä rooli rakennuksen kestävyydessä ja toiminnallisessa suorituskyvyssä. Oikein valittu katto tarjoaa suoja muuttuvilta sääolosuhteilta, varmistaa rakenteiden pitkäikäisyyden ja parantaa energiatehokkuutta.
Pulpettikatto on suosittu valinta monissa rakennuksissa, ja sen suosio perustuu niin käytännön etuihin kuin visuaaliseen houkuttelevuuteenkin.
Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin pulpettikattoon, sekä sen ympärillä velloviin kysymyksiin.
Talon pulpettikatto eli lapekatto
Pulpettikatto, toiselta nimeltään lapekatto on suosittu valinta monissa rakennuksissa sen yksinkertaisen ja perinteisen ulkonäkönsä vuoksi.
Yleisimmät kattotyypit suomessa –artikkelissa on vastattu hyvin kysymykseen, mikä on pulpettikatto:
“Pulpettikatossa on harjakaton kahdesta lappeesta poiketen vain yksi kalteva lape, joka kallistuu loivasti valittuun suuntaan.”
Lapekattoa käytetään usein rakennuksissa, joissa on käytetty skandinaavista, tai modernia arkkitehtuuria.

Pulpettikaton edut
Pulpettikatto tarjoaa useita etuja verrattuna muihin kattotyyppeihin.
Ensinnäkin pulpettikatto on taloudellisesti hyvä vaihtoehto, sillä se vaatii yhden lappeen ansiosta vähemmän materiaaleja rakentamiseen.
Hunkerille tehdyssä artikkelissa kerrotaan kattavasti siitä, miten pulpettikatto mahdollistaa suuret ikkunat sekä seinille, että katon rajaan. Tästä syystä rakennuksissa voidaan hyödyntää luonnonvaloa ja sen tuomaa avaruuden tuntua.
Jos ajatellaan pulpettikaton elinkaarta pidemmälle, sen yksinkertainen rakenne tekee myös katon huoltamisesta helpompaa ja edullisempaa pitkällä aikavälillä.
Pulpettikatto on myös moderni ja tyylikäs vaihtoehto, joka sopii monenlaisiin rakennustyyleihin ja –tarpeisiin.
Pulpettikaton ongelmat
Vaikka pulpettikatot tarjoavat monia etuja, niissä voi ilmetä myös joitakin haasteita.
Loivakalteisimpien pulpettikattojen ongelmaksi voi ilmetä se, että ne voivat olla alttiimpia vuodoille ja vesivahingoille, erityisesti voimakkaan sateen tai raskaan lumikuorman seurauksena. Katon yksipuolinen kaltevuus saattaa aiheuttaa veden kertymistä ja painetta tietyillä alueilla ja näin ollen lisätä myös vuotojen riskiä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että katon kaltevuudella on merkittävä vaikutus veden ja lumen kertymiseen. Näistä yksittäisistä edellä mainituista seikoista huolimatta pulpettikatto on hyvin suosittu kattotyyppivaihtoehto Suomessa.
Pulpettikaton rakentaminen
Pulpettikaton rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta varmistaakseen kestävyyden ja harmonisen ulkonäön.
Ensimmäinen vaihe pulpettikaton rakentamisessa on huolellinen suunnittelu, jossa määritetään katon kaltevuus ja mitat, jotka sopivat sekä rakennuksen tyyliin että ympäristöön. Suunnittelua seuraa kattoristikoiden ja runkorakenteiden teko. Viimeisimpänä, kirsikkana kakun päällä on kattopinnan, kuten peltikaton, asentaminen. Viimeistelyvaiheessa kiinnitetään sadevesi- ja kattoturvatuotteet, jotka viimeistelevät katon ulkonäön ja toimivuuden.
Me saneerauspojilla asennamme peltikatteita pulpettikattoihin jo satojen kattoremonttien kokemuksella. Mikäli katon rakentaminen on ajankohtaista, ota yhteyttä meihin, niin katsomme teille tarjouksen yksilöllisten tarpeidenne mukaan. Valitsemalla meidät saat ammattitaitoisen tiimin, joka takaa korkealaatuisen asennuksen lisäksi kestävän ja odotuksesi täyttävän lopputuloksen.

Pulpettikaton runko ja rakenne
Katon valittu malli, tässä tapauksessa pulpettikatto, määrittää katon ristikoiden muodon. Kaikkia kattotyyppejä koskee kuitenkin lähes poikkeuksetta samat runkorakenteet. Nämä eritellään hyvin Peltikaton runkorakenne -artikkelissa:
- Peltikaton rakenne
- Yleisin peltikaton rakenne
- höyrysulku – tällä estetään lämpimän ja kostean sisäilman kondensoitumista eristeisiin tai katteisiin
- eristevillat – tällä eristetään taloa ja minimoidaan lämpöhukkaa
- yläpohja – talon ja kattorakenteiden välinen tila, jossa ilma siirtyy ulkotilaan
- kattotuolit, eli kattoristikot – katon tukirakenteet
- aluskate, jonka päälle asennetaan tuuletuslaudat ja kattoruoteet
- tuuletuslaudat – tällä eristetään kattoruoteita aluskatteesta ja tehdään katosta tuulettuvampi
- kattoruoteet – kattoruoteisiin kiinnitetään peltikate
- peltikate

Yleisimmin kysytyt kysymykset pulpettikatosta
Kuten artikkelissa onkin tullut ilmi, pulpettikatto on yksi suosituimmista kattotyypeistä Suomessa.
Suuresta suosiostaan huolimatta pulpettikattoon liittyen herää usein kuitenkin monia kysymyksiä, aina katon kaltevuudesta lähtien. Siksipä päätimme koota yhteen asiakkaidemme yleisimmin kysytyt kysymykset, joihin pyrimme nyt kattavasti vastaamaan.
Mikä on hyvä pulpettikaton kaltevuus?
Katon kaltevuus valitaan rakennusvaiheessa, ennen ristikoiden tilaamista. Kattoristikot ja katon runkorakenne rakennetaan valitun kaltevuuden mukaisesti.
Katon kaltevuus– artikkelissa selitetään hyvin, mitä katon kaltevuudella tarkoitetaan: “Kattokaltevuus ilmaistaan yleisimmin vaakasuoran etenemän ja pystysuoran nousun suhteena. Esimerkiksi suhdeluku 1:5 tarkoittaa, että 5 metrin vaakasuuntaisella matkalla edetään 1 metri ylöspäin.”
Yleisesti ottaen hyvä pulpettikaton kaltevuus on 1:2-1:4 välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että katon kaltevuus on noin 14 astetta – 27 astetta.
Kattokaltevuutta valitessa tulee ottaa huomioon paikalliset olosuhteet, rakennusmääräykset sekä omat tarpeet ja mieltymykset.
Mikä kattomateriaali on paras pulpettikatolle?
Paras kattotyyppi pulpettikatolle riippuu useista tekijöistä, kuten ilmasto-olosuhteista, budjetista ja halutusta ulkonäöstä.
Peltikatto, erityisesti lukkosaumakatto, on suosittu valinta pulpettikatoille monista syistä.
Kuten Kattomateriaalit– artikkelissa kerrotaan, peltikatto tarjoaa erinomaisen tiiveyden ja suojan sateelta sekä lumelta. Se on myös kestävä ja vähän huoltoa vaativa materiaali, mikä tekee siitä taloudellisen ja pitkäikäisen vaihtoehdon.
Peltikaton yksi merkittävimmistä eduista on myös se, että se soveltuu hyvin myös loiville katoille. Loivapiirteisille pulpettikatoille ei esimerkiksi tiilikattoa ole edes mahdollista valita.
Lisäksi peltikatto luo modernin, tyylikkään ja pelkistetyn ulkonäön rakennukselle, mikä sopii erinomaisen hyvin myös pulpettikaton muotoiluun. Näiden tekijöiden vuoksi peltikate on tällä hetkellä suosituin materiaalivalinta pulpettikatolle.

Onko pulpettikatto hyvä?
Pulpettikatto voi olla erinomainen valinta monissa tilanteissa. Se sopii hyvin sekä pienempiin rakennuksiin kuin suurempiin arkkitehtuurisiin ratkaisuihinkin. Pulpettikaton soveltuvuus riippuu pitkälti rakennuksen tyylistä, ympäristöstä ja omistajan mieltymyksistä.
Pulpettikatto antaa rakennukselle modernin ja tyylikkään ilmeen. Sen yksinkertainen muotoilu täydentää nykyaikaista ja minimalistista rakennustyyliä. Pulpettikatto sopii hyvin pienempiinkin rakennuksiin, joissa perinteinen harjakatto olisi liian massiivinen.
Homedit:lle tehdyssä artikkelissa myös kerrotaan, että pulpettikatot maksimoi ullakko- ja ylimmän kerroksen hyödyntämisen tehokkaasti.
Yksi pulpettikaton hyvistä puolista on myös se, että sen rakentaminen voi olla helpompaa ja nopeampaa kuin monimutkaisempien kattojen rakentaminen. Tämä voi säästää sekä aikaa että rahaa remppa- tai rakennusprojektissa.
Mihin pulpettikatto soveltuu?
Kuten jo aiemmin artikkelissa olemme kertoneet, pulpettikatto sopii ulkonäöllisesti lähes jokaiseen rakennukseen.
Pulpettikatto soveltuu niin omakotitaloihin kuin suuriin tehtaisiinkin. Sen lisäksi pulpettikattoa käytetään usein myös pienemmissä rakennuksissa, kuten saunamökeissä, pihavarastoissa- ja rakennuksissa, autotalleissa, sekä jopa kesäkeittiöissä.
Vaikka aiemmin on ollut tyypillistä, että samassa pihapiirissä oleviin rakennuksiin valitaan yhteneväinen kattomalli, nykypäivänä useat päätyvät rakentamaan piharakennuksiin, kuten autotalliin tai talousrakennukseen, pulpettikaton riippumatta asuinrakennuksen kattotyypistä.
On kuitenkin tärkeä muistaa huomioida, että pulpettikaton soveltuvuuteen vaikuttavat myös ympäristö sekä paikalliset rakennusmääräyksiset. Esimerkiksi runsaslumisilla ja –sateisilla alueilla voi perinteinen harjakatto olla pulpettikattoa parempi vaihtoehto.

Lähteet
Hunker – pulpettikaton edut ja haitat- artikkeli
Katon kaltevuus – Mitä asioita ottaa huomioon katon kaltevuudesta?
Yleisimmät kattotyypit suomessa
Kattomateriaalit- Miten valita se oikea?