Omakotitalon katto vuotaa – Korvaako vakuutus?
Tässä artikkelissa käsittelemme katon vuotoon liittyviä asioita ja vastaamme kysymyksiin kuten: ”korvaako vakuutusyhtiö katon rakenteissa olevia ongelmia ja katon vuotoja?” Tässä artikkelissa on myös ohjeet miten toimia jos havaitset katossa vuotoja.
Tiivistelmä omakotitalon katto vuotaa -artikkelista
”Tämä talovika menee lähes aina asukkaan pussista” on iltalehden omakotitalon katon vuotamisesta tehdyn jutun aloitusotsikko. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin katon vuotamiseen ja siihen liittyviin vakuutuksiin.
Kun talossa sattuu vesivahinkoja jotka johtuvat katosta on ne lähes aina talon omistajan vastuulla. Talon omistajan vastuulla on pitää katto hyvässä kunnossa ja varmistaa että mahdolliset kattovuodot korjataan ajoissa. Jos kattoa ei pidetä hyvässä kunnossa ja syntyy vuoto, vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa korjauskustannuksia. On tärkeää tarkistaa vakuutusasiamieheltäsi, kattaako vakuutusesi kattovahingot.
Katto on tärkein suoja kosteutta vastaan, tästä syystä katon tarkastaminen vähintään 2 kertaa vuodessa on hyvin suositeltua.
Katto on kodin tärkein suoja sääolosuhteita vastaan
Peltikatto on kiinnitetty yleensä ruuveilla ruodelautoihin, tiilikatto taas kasataan rakentamalla tiilistä katto ruodelautojen päälle. Tällaisenaan ne on asunnon omistajan vastuulla pitää hyvässä kunnossa. Tämä sisältää sen varmistamisen, että katossa ei ole roskia ja että kaikki korjaukset tehdään ajoissa. Jos näin ei tehdä, seurauksena voi olla vakavia vahinkoja kotiin ja jopa turvallisuusriski.
Kun katto vuotaa, ollaan yleensä jo myöhässä korjaustoimenpiteiden vuoksi. Tästä syystä katto tulisi tarkistaa vähintään 2 kertaa vuodessa.
Mitä pitää tehdä jos katto vuotaa?
Lue laajempi artikkelimme aiheesta täältä
Jos katto vuotaa, on tärkeää hoitaa ongelma välittömästi. Ensimmäinen asia on löytää vuodon lähde ja korjata se. Jos vuotoa ei korjata, vesi voi vahingoittaa kattoa ja seiniä. Lisäksi home voi kasvaa kosteissa tiloissa ja aiheuttaa terveysongelmia.
Jos et pysty korjaamaan vuotoa itse, ota yhteyttä ammattilaiseen. Ammattilainen pystyy korjaamaan ongelman nopeasti ja tehokkaasti. He pystyvät myös estämään tulevat vuodot tiivistämällä kaikki katossa olevat raot tai halkeamat.
On tärkeää huolehtia kattovuodosta mahdollisimman pian. Näin voit välttää kalliit korjaukset ja asunnon rakenneongelmat.
Tässä toisen kattoalan erikoisliikkeen artikkelista poimittuja vinkkejä.
Toimi näin jos havaitset talon sisällä vuotoja:
Jos huomaat, että vesi tippuu katon pullistumasta tai värimuutoksia katossasi, on todennäköistä, että vesi kerääntyy pullistuman tai tumman pisteen toiselle puolelle. Tartu ämpäriin, roskakoriin tai muuhun astiaan ja aseta se tippuvan tai epäillyn vuodon paikan alle. Voit jopa harkita laudan nostamista astian sisään, jotta tippumat osuvat lautaan eivätkä keräännyttä vettä. Tämä poistaa tippuvan veden äänen.
Ota seuraavaksi vanha ruuvimeisseli, etsi pullistuman keskikohta, johon vettä kerääntyy, ja puhkaise se keskeltä. Vaikka saattaa tuntua oudolta tehdä reikä kattoon vuodon estämiseksi, uusi reikä antaa veden valua tasaisesti ja vähentää painetta muuhun kattoon. Jos vettä kertyy altaaksi, voi koko katto romahtaa.
Katon vuotoopas
Jos olet varma että tiedät, mistä vuoto tulee ja pääset helposti käsiksi vuotopisteeseen, peitä ulkopinta suurella suojapeitteellä. Jos et pääse käsiksi siihen tai tunnet olosi epämukavaksi tehdessäsi niin, on parasta ottaa välittömästi yhteyttä kattoalan ammattilaiseen. Monet uskottavat kattoyritykset tarjoavat huoltopalveluita. Kuten ehkä jo tiedät, valitettavasti jos kattosi vuotaa aktiivisen sateen takia, kattoalan ammattilainen ei voi korjata vuotoa ennen kuin sade on lakannut. Peitepalvelu toimii väliaikaisena korjauksena kotisi sisäisten vaurioiden minimoimiseksi, kunnes katontekijäsi voi korjata ongelman.
Kokenut kattoalan ammattilainen tarkastaa kattosi sekä itse katon ulkopuolelta että kotisi sisältä, tyypillisesti välikaton tai ullakon kautta. Kattolevyn alapinnan tarkastuksessa voi näkyä merkkejä vesivahingosta, mutta se ei ole täysin varma menetelmä. Tämän vuoksi myös koko katto on tarkastettava vaurioiden varalta.
Odottamisen vaarat
Katon vuodon yhteydessä on tärkeää toimia nopeasti. Vuotavat katot eivät koskaan korjaa tai parane itsestään. Vaikka vuoto ei ole vielä paha. Korjaa se heti. Usein kuulemme asunnonomistajilta, että he huomasivat tahran, tummumisen tai kupruuntumisen jo jonkin aikaa, mutta eivät pitäneet sitä vakavana. Ongelman siirtäminen ja huomiotta jättäminen ei korjaa vuotoa katossasi ja vuoto tulee pahenemaan. Monta kertaa kun huomataan vaurioita taloissa, on jo liian myöhäistä tehdä asialle mitään ilman suurempia toimenpiteitä. Yleisesti suosittellaan tarkastamaan katot kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä.
Sisältä kannattaa etsiä:
- Tummia kohtia
- Pisteitä, joista ulkovalo paistaa läpi
- Pullottavia kohtia katossa
Ulkopuolelta kannattaa etsiä:
- Ruostetta
- Tukkeutuneet tai hitaasti tyhjenevät vesikourut/sadekourut
- Löysää materiaalia tai kulumaa savupiippujen tai tuuletusaukkojen ympärillä
Jos kattosi on alle 15 vuotta vanha, se voidaan mahdollisesti korjata paikan päällä sen sijaan, että se vaatisi täydellisen vaihdon. Muista vain, että pieni vuoto ei häviä – se vain pahenee.
Katon vuodot ovat yleensä vain merkkejä paljon suuremmasta ongelmasta. Sekä vuodon vaara että rakenteellisen eroosion eli ruosteen todennäköisyys kasvavat, jos ongelmaan ei puututa. Säännölliset tarkastukset ovat paras suojasi vuotavaa kattoa vastaan. Ole valppaana, etsi vuotoja ja keskustele urakoitsijasi kanssa kattosi kunnosta säännöllisesti.
Milloin vakuutus ei korvaa kattoon aiheutunutta vahinkoa?
Vakuutusjuristi avaa asiaa näin.
Esimerkki:
Syksyisellä sateella huomataan, että omakotitalon lännen puoleinen seinä on kärsinyt vesivahingon. Vesikatto ei ole ollut tiivis, jolloin kovan tuulen ja sateen aikana vettä on päässyt rakenteisiin.
Vahinkoa ei korvata vakuutuksesta miltään osin. Vesikattovuotojen osalta edellytetään yleensä, että vuoto on seurausta joko myrskytuulesta tai muusta äkillisesti ja ennalta arvaamattomasta tapahtumasta, jonka seurauksena vahinko aiheutuu. Tällainen äkillinen ja ennalta arvaamaton syy voi olla esimerkiksi kovan tuulen seurauksena vesikattoon osunut oksa, joka on rikkonut rakenteita ja sen myötä vettä pääsee rakenteisiin.
Vakuutusyhtiöllä on lisäksi oikeus evätä vahingon korvattavuus myös puutteellisen rakennus- tai asennustavan vuoksi, vaikka vahinko voisi muutoin olla korvattava.
Tämä vakuutusjuristin esimerkki avaa kattovuotoihin liittyviä vakuutustapauksia hyvin, mutta on hyvä muistaa että suurin yksittäinen vaikuttava tekijä vakuutuksen korvaamiselle vesivahinkotapauksissa on vanhan järjestelmän ikä.
Useimmat ihmiset uskovat, että heidän kotivakuutuksensa kattaa kaikki katolle sattuvat vahingot. On kuitenkin tilanteita, joissa vakuutusyhtiösi ei välttämättä korvaa vahinkoa. On tärkeää tietää, milloin vakuutus ei kata kattovaurioita, jotta voit varautua taloudellisesti.
On kaksi pääsääntöä, joissa kotivakuutuksesi ei korvaa kattovaurioita: jos vahinko on aiheutunut laiminlyönnistä tai jos katto on yli 10 vuotta vanha. Jos kattosi vaurioituminen johtuu laiminlyönnistä, sen katsotaan olevan estettävissä eikä vakuutusyhtiösi korvaa korjauksia. Jos sinulla on esimerkiksi vuotava katto, etkä korjaa sitä ajoissa, vakuutus ei korvaa aiheutunutta vesivahinkoa.
Vastaavasti, jos kattosi on yli 10 vuotta vanha, useimmat kotivakuutukset sulkevat sen pois kattavuudesta.
Mitä vakuutus ei korvaa?
Mitä tulee kattovakuutukseen, on muutamia yleisiä asioita joita kattovakuutukset eivät kata. Yleisin poissulkeminen koskee jo olemassa olevia olosuhteita, mikä tarkoittaa että jos kattosi oli vaurioitunut jo ennen vakuutuksen ostamista, vakuutusyhtiösi ei korvaa korjauksia.
Muita yleisiä poissulkemissyitä:
- Kuluminen. Tätä varten vakuutukset lasketaan yleensä niin että jokavuosi vakuutuksen kattavuus pienenee hieman.
- Sääolosuhteista syntyneet vahingot, kuten myrskyn kaatamat puut.
- Huolimattomuusviat asennusvaiheessa ( Tätä varten asennusyhtiöllä täytyy olla omat vastuuvakuutukset ).
Lähteet
Saneerauspojat – Katto vuotaa – 7 tärkeintä vinkkiä kuinka toimia