Peltikaton korjaus ja huolto

loka 2, 2023

Peltikaton ylläpito on elintärkeää katon pitkäikäisyyden varmistamiseksi sekä rakennuksen suojaamiseksi kaikilta sääolosuhteilta. 

Peltikaton ylläpidon osalta saatetaan usein aliarvioida säännöllisen tarkastuksen merkitys. Saatetaan myös unohtaa, että vaurioiden ja ongelmien nopea käsittely on äärimmäisen tärkeää, jotta vauriot eivät ehdi kärjistyä suuremmiksi ongelmiksi.

Tässä artikkelissa käymme läpi peltikaton korjaus- ja huoltotoimenpiteitä, sekä perehdymme myös niihin tilanteisiin, milloin katon uusiminen on korjausta kannattavampaa.

Peltikaton korjaus ja huolto

Peltikaton paikkaus – Voiko Peltikattoa paikata?

Avain onnistuneeseen peltikaton paikkaukseen on oikeanlainen valmistelu ja oikeiden materiaalien käyttö. Vaurioitunutta kohtaa ympäröivä alue tulee puhdistaa perusteellisesti ennen paikan kiinnittämistä. Tämä varmistaa vahvan tarttuvuuden ja estää lisävauriot ja vuodot. 

Mikäli on riski, että katto on vaurioitunut laajemmalta alueelta, on hyvä kuulla kattoalan ammattilaisen näkemys siitä, onko paikkaus vai vaihtaminen paras tapa toimia. 

Vaikka paikkaus onkin usein vaihtoehto peltikaton vaurioituneiden osien korjaamiseen, on tärkeää ottaa huomioon myös katon yleiskunto ja kustannustehokkuus ennen päätöksen tekemistä. Jos katollasi on useita paikkausta vaativia alueita tai jos se on saavuttanut odotetun käyttöikänsä, uuteen peltikatoon investoiminen saattaa olla taloudellisesti järkevämpää pitkällä aikavälillä. 

Peltikaton korjaus

Peltikatto on pitkään ollut suosittu valinta kestävyytensä ja monipuolisuutensa vuoksi. Ajan mittaan kuitenkin jopa järeimmissä peltikatoissa voidaan havaita korjausta vaativia vikoja.

Peltikaton korjauksessa on useita tärkeitä näkökohtia, jotka on pidettävä mielessä. Ensinnäkin on ratkaisevan tärkeää tunnistaa ongelma ennen korjausten aloittamista. Tämä voi olla mitä tahansa löystyneistä tai puuttuvista ruuveista pieniin reikiin tai vuotokohtiin. Suorittamalla katon perusteellisen tarkastuksen ja paikantamalla vioittuneet alueet voit varmistaa, että korjaustyö on tehokasta.

Peltikattoa korjattaessa on tärkeää käyttää laadukkaita materiaaleja. Heikkolaatuisten materiaalien valitseminen luultavasti tarjoaa pitkäaikaisen ja laadukkaan kunnostuksen sijaan väliaikaisen ratkaisun. Investoimalla laadukkaisiin tiivisteaineisiin, liimoihin ja varaosiin säästät tulevilta korjauskustannuksilta.

Peltikatto asennus ja hinta

Voiko vanhan peltikaton jättää uuden alle?

Vaikka jotkut saattavat ajatella, että kyse on vain yhden kerroksen lisäämisestä, totuus on, että pelkkä uuden katon sijoittaminen vanhan päälle voi johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin.

Yksi suuri ongelma peltikaton kerrostamisessa on painokerroin. Toisen materiaalisarjan lisääminen lisää rakenteen kuormitusta ja jos sitä ei tueta kunnolla, voi rakennukseen aiheutua rakenteellisia vaurioita. Lisäksi kun uusi peltikatto asennetaan vanhan päälle, vanhan katon vuodot tai vauriot jäävät edelleen alle. Tämän vuoksi pitkäkestoisen suorituskyvyn ja esteettisyyden takaamiseksi on suositeltavaa poistaa vanha peltikatto ennen uuden asentamista.

Peltikaton pinnoitus 

Peltikaton pinnoite ei ainoastaan pidennä katon käyttöikää, vaan lisää myös ylimääräisen eristekerroksen. Tämä voi vähentää energiakustannuksia ja auttaa pitämään rakennuksen viileämpänä kesällä ja lämpimämpänä talvella. 

Pinnoituksen onnistumisen varmistamiseksi on tärkeää palkata ammattilaisia, joilla on kokemusta peltikaton korjauksesta ja pinnoittamisesta. 

Investoimalla säännölliseen huoltoon ja korjauksiin voit nauttia toimivasta peltikatosta ja säästää samalla rahaa mahdollisiin tuleviin remontteihin tai projekteihin.

Miksi peltikatto ruostuu?

Peltikatot ovat olleet yksi suosituimmista kattomateriaalivalinnoista jo pitkään niiden kestävyytensä ja pitkäikäisyytensä ansiosta. 

Ajan myötä nämäkin katot voivat kuitenkin vaurioitua tai esimerkiksi ruostua. Mutta miksi peltikatto ruostuu? Vastaus piilee itse materiaalissa – teräs on altis hapettumiselle, eli korroosiolle, altistuessaan kosteudelle ja äärimmäisille sääolosuhteille. 

Peltikatossa oleva ruoste ei ainoastaan vaikuta katon ulkonäköön, vaan myös vaarantaa koko rakennuksen rakenteellisen eheyden. Me Saneerauspojilla haluamme varmistaa, että asiakkaidemme katot pysyvät ruostumattomina vuosikymmenien ajan. Myymässämme peltikattomateriaalissa on polttomaalattu pinta, jolle annamme 25 vuoden takuun. Läpiruostumattomuustakuu on 50 vuotta.

Kattohuolto -Voiko ruostuneen peltikaton maalata?

 “Peltikatot ovat erittäin kestävä ja kaunis kattovaihtoehto, joka voi kestää jopa 70 vuotta. Tämän käyttöiän saavuttaminen edellyttää kuitenkin asianmukaista huoltoa ja kunnossapitoa. Vuosien mittaan peltikaton maali voi haalistua, lohkeilla, hilseillä tai halkeilla.”

Kuten Angi:n artikkelissa kirjoitetaan, vuosikymmeniä kestävä peltikattokin vaatii välillä huolenpitoa. Ruostuneen peltikaton maalaus ei ainoastaan anna talolle uutta ilmettä, vaan auttaa myös ehkäisemään tulevia ongelmia. 

Ruostuneen peltikaton maalauksen 3 tärkeintä työvaihetta:

  1. Tarkasta katto huolellisesti ja poista irtonainen ruoste tai hilseilevä maali teräsharjalla ja kaapimella. 
  2. Levitä metallipinnoille suunniteltua pohjamaalia, jotta lopputulos säilyy pitkään. 
  3. Maalaa katto laadukkaalla maalilla, joka kestää muuttuvat sääolosuhteet ja lämpötilan vaihtelut maksimaalisen kestävyyden saavuttamiseksi.

Vanhan peltikaton maalaus  

Peltikaton kunnostuksessa ja ylläpidossa yksi näkökohta, joka usein jää huomiotta, on peltikaton maalaus. RPS:n artikkelissa kirjoitetaan: 

Olitpa äskettäin ostanut metallikattoisen kiinteistön tai haluat vaihtaa nykyisen kattosi väriä esteettisyyden ja energiatehokkuuden vuoksi, metallikaton maalaus erottuu luonnollisesti loogisimpana ja aikaa säästävimpänä ratkaisuna.”

Useat ajattelevat, että tämä tehtävä on puhtaasti esteettinen, mutta uudella maalikerroksella on myös useita muitakin käytännön etuja. Ensinnäkin katon maalaus voi pidentää sen käyttöikää suojaamalla kattoa mahdollisilta UV-säteiden ja muiden ympäristötekijöiden aiheuttamilta vaurioilta. Lisäksi tuore maalikerros voi myös parantaa katon eristysominaisuuksia, sekä auttaa vähentämään energiankulutusta.

Konesaumatun peltikaton maalaus 

Peltikaton maalaus on varteenotettava ratkaisu sekä esteettisiin että toiminnallisiin tarkoituksiin. Katon maalaaminen parantaa tietysti rakennuksen ulkonäköä, mutta myös pidentää katon käyttöikää suojaamalla sitä ruosteelta ja korroosiolta.  

Legacy Service:n artikkelissa kiteytetään hyvin: “Kun olet valmis maalaamaan, varmista, että valmistelet katon pinnan oikein valitsemalla oikeat pohjamaalit, maalit ja tiivisteet sekä levität tuotteet oikein. Oikein tehtynä voit pidentää katon käyttöikää ja tehdä talostasi energiatehokkaamman.”  

Onnistuneen maalipinnan salaisuus piilee valmistelussa: perusteellinen puhdistus, vanhan maalin tai ruosteen poisto ja sopivan pohjamaalin levitys. Pohjan huolellinen valmistelutyö takaa paremman tarttuvuuden sekä suojaa tehokkaammin vaurioilta. 

Oikean maalityypin valinta on myös tärkeää. Erityisesti peltikatoille suunniteltujen maalien valinta tarjoaa optimaalisen suojan erilaisia sääolosuhteita vastaan.

Muovipinnoitetun peltikaton maalaus

Monet muovipinnoitettujen peltikattoisten asuntojen omistajat miettivät, voivatko he päivittää kattonsa ulkonäköä maalaamalla sen. Muovipinnoitetun katon maalausta voi miettiä siinä tilanteessa, mikäli pinnoitus on täysin ehjä. 

Vaikka ajatus katon maalaamisesta voi tuntua houkuttelevalta, on olemassa keskeisiä syitä, miksi muovipinnoitetun peltikaton maalaamista ei suositella.  

Ensinnäkin muovipinnoitteen liukas pinta vaikeuttaa maalin kiinnittymistä. Tämä aiheuttaa kattoon epätasaisen pinnan ja epätyydyttävän ulkonäön.

Muovipinnoitettu peltikatto on usein hilseilevä, jolloin riski katon vaurioihin on suuri. Pinnoitteen alta paljastuva metalli on herkkä ruosteelle ja korroosiolle.

Peltikaton uusiminen hinta

Peltikatto on ollut suosittu valinta jo vuosikymmeniä kestävyytensä ja kustannustehokkuutensa vuoksi. 

Omakotitalon kattoremontin hinta on tyypillisimmin 15 000€ – 22 000 €. Hintaan vaikuttavia asioita on kuitenkin useita, kuten katettavan alueen koko ja muoto, kattokaltevuus, rakennuksen korkeus, katemateriaalin tyyppi, sekä asennusaika.

“Yleisesti voi siis tiiviistää näin: Mitä yksinkertaisempi remontti on kyseessä, sitä edullisemmaksi remontti asiakkaalle tulee.”Todellinen kattoremontin hinta-artikkelista pääset lukemaan kattavammin kattoremontin hintaan liittyvistä asioista.

Omakotitalon kattoremontin hinta

Peltikaton asennus

Virheettömästi asennettu peltikatto ehkäisee komplikaatioita, kuten vuotoja tai ruostumista. On erittäin tärkeää palkata ammattitaitoisia ammattilaisia, joilla on asiantuntemusta valitsemasi kattomateriaalin kanssa työskentelemisestä.

Investoimalla laadukkaisiin materiaaleihin ja ammattimaiseen asennukseen varmistat, että peltikattosi pysyy tukevana ja luotettavana vuosikymmenien ajan. 

Jos huomaat tarvitsevasi peltikaton korjausta, älä epäröi kääntyä sellaisen asiantuntijan puoleen, joka osaa arvioida ongelmasi tarkasti ja suositella sopivia ratkaisuja juuri sinun tilanteeseesi. 

Muista, että pienten ongelmien nopea ratkaiseminen voi säästää sinut suurilta päänsäryiltä. Ota yhteyttä kattoremottia suunnitellessasi!

Lähteet

Angi

RPS

Legacy Service

Todellinen kattoremontin hinta

Ota yhteyttä