Rintamamiestalon kattoremontti – Hinta ja vaiheet

loka 24, 2022

Rintamamiestalon kattoremonttia suunnitellessa usein halutaan tutustua aiheeseen hieman paremmin. Tässä artikkelissa katetaan laajasti kaikki tarvittavat aiheeseen liittyvät aihealueet.

Rintamamiestalon kattoremontti
Rintamamiestalon kattoremontti

Mitä rintamamiestalolla tarkoitetaan

Wikipedia sanoo Rintamamiestalosta näin: ”Ratkaisuksi sotien (1939-1944) jälkeiseen asuntotarpeeseen syntyi 1½-kerroksinen, puurakenteinen ja harjakattoinen omakotitalo, niin sanottu rintamamiestalo, jossa rakennuksen keskellä olevan yhden savupiipun ympärille sijoitettiin kaikki asuintilat. Nelijakoisessa alakerrassa oli eteinen eli porstua, kaksi huonetta ja keittiö. Keittiö oli erotettu muista asuintiloista, toisin kuin perinteisessä maalaistuvassa. Yläkerrassa oli kaksi päätyhuonetta, jotka voitiin rakentaa asuinkäyttöön myöhemminkin. Talossa oli usein myös kellarikerros. Jälleenrakennusajan katsotaan alkaneen 1940 ja päättyneen 1956 jolloin viimeisetkin väliaikaismajoituksissa (pommisuojissa jne.) asuneet ihmiset saatiin asutettua.”

Rintamamiestalolla tarkoitetaan sotien jälkeen rakennettua tyyppitaloa, jota usein rahoitetettiin aravalla. Rintamamiestalojen rakennuspiirrustus on ollut yleisesti saatavilla ja siitä on ollut joitain erilaisia variaatioita. Rintamamiestaloista löytyvät lisäsiivet on yleensä rakennettu niihin myöhemmin. Kuisti rintamamiestaloissa on ollut alun perin optiona.

Rintamamiestalot ovat Suomen puuasuinalueilla tuttu näky. Useista sotien jälkeen rakennettuista Suomen kaupunkien reunoilla sijaitsevista asuinalueista, on rakennettu alun perin täyteen nimenomaan rintamamiestalo -tyyppitaloista.

Rintamamiestalon katon pinta-ala

Rintamamiestalon katon pinta-ala on yleensä noin 100m2. Joissain tapauksissa katto saattaa olla hieman suurempi. Katon lisäosan eli ulkoeteisen koko on yleensä noin 40m2. Jos rintamamiestaloon on rakennettu lisäsiipiä, voi joissain tapauksissa koko katon pinta-ala olla jopa 200m2.

Miten kattoremontti tehdään rintamamiestaloon

Rintamamiestalon kattoremontti aloitetaan suunnittelemalla kattoremontti. Kattoremontti kannattaa toteuttaa sopivalla kelillä. Rintamamiestalon katon uusimisen voi hyvin toteuttaa talvellakin kunhan aluskate tai välipohja ei pääse kostumaan lumesta, rännästä tai vedestä.

Rintamamiestalon kattoremontin vaiheet

Tässä rintamamiestalon kattoremontin asennuksen 5 vaihetta.

1. Vanhan katon purku

Katon purkamiseen sisältyy usein haastavia työvaiheita: vanhan huopakatteen irroittaminen, mineriittilevyjen tai tiilien poistaminen, pärekaton purku tai peltikaton naulojen repiminen katepinnasta. Usein työskentelyolosuhteet voivat olla suorastaan vaaralliset, kun katon kunto on pitkälti kysymysmerkki. Tätä varten käytämme aina vaarallisissa kattoremonttikohteissa valjaita ja kypärää.

Peltikaton purku
Peltikaton purku

2. Aluskatteen asennus

Aluskatteen tehtävänä on suojata kattorakennetta ulkoa päin tulevalta vedeltä sekä alhaalta päin tulevan höyrystyvät veden pääsemistä peltikatteeseen.  Aluskatteen käyttöiän on vastattava vesikatteen käyttöikää. Aluskatteen tärkeä ominaisuus kestävyyden ja toimivuuden kannalta on sen mittapysyvyys. RIL 107-2012 mukaan tuote ei saa kutistua yli 2% alkuperäisestä mitastaan.

Aluskatteen ja ruodelautojen asennus rintamamiestalon kattoremontissa

3. Uusien ruodelautojen asennus

Ruodelaudat asennetaan aina oikeaoppisesti aluskatteen päälle. Vain tiilikuvioisella pellillä on määrätty ruodelautajako.

4. Peltikatteen asennus

Uusi peltikate asennetaan ruodelautojen päälle. Tiilikuvioinen peltikate asennetaan poraamalla ruuvit kiinni katteeseen.

Peltikatteen asennus

5. Kattoturvatuotteiden asennus

Varsinaisen katon asennuksen jälkeen katolle asennetaan kaikki lakisääteiset kattoturvatuotteet.

Rintamamiestalon kattoremontin hinta asennettuna

Omakotitalon kattoremontti maksaa yleensä 15000 € – 25000 €. Mökin kattoremontit maksavat yleensä 10000 € – 20000 €. Sekä omakotitalon, että mökin kattoremonttien neliöhinnat pyörivät 90 – 130 € hinnoissa.

Rintamamiestalon kattoremontti maksaa yleensä noin 90 € – 120 € /m2.

Tässä hintaesimerkki toteutuneesta kohteesta:

Rintamamiestalon kattoremontin hinta Espoo

Koko kattoremontin kustannus Espoossa tehdyssä kattoremontissa oli 17900 €

Asennus: Asennustyön osuus Rintamamiestalon kattoremontissa

Asennus: Asennustyön osuus rintamamiestalon kattoremontissa on yleensä noin 45 % kokonaishinnasta. Tässä tapauksessa asennuksen osuus oli 8100 €.

Materiaalit: Peltikaton hinta Rintamamiestaloon

Materiaalit: Peltikaton hinta Rintamamiestaloon

Materiaalin osuus rintamamiestalon kattoremontissa on yleensä noin 55 % kokonaishinnasta. Tässä tapauksessa kattoremontin materiaalihinnaksi tuli 9800 €.

Peltikaton osuus tästä summasta oli 7900 €

Rintamamiestalon kattoremontista kotitalousvähennykset

Kattoremontista saa aina Saneerauspoikien teettämänä kotitalousvähennyksen ( valtio maksaa vähennyksinä 40 % remontin työn osuudesta ), joka tässä tapauksessa oli 3240 €.

Milloin kannattaa tehdä kattoremontti?

Kattoremontin voi tehdä melkein säällä kuin säällä, mutta silloin kun katto on niin sanotusti ”auki”. Eli kattoa ei suojaa pelti tai aluskate, täytyy pihalla olla tarpeeksi kuiva keli, jotta talon rakenteisiin ei pääse kosteutta.

Lähteet

Wikipedia

Saneerauspojat