Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä

huhti 4, 2023

Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä

Ilmastonmuutoksen ja nousevien energianhintojen lisääntyessä monet asunnonomistajat etsivät tapoja pienentää hiilijalanjälkeään, sekä säästää rahaa sähkölaskuissaan. Yksi merkittävä huomiota saanut vaihtoehto on kattoremontteihin liittyvien aurinkopaneelien asennus.

Ympäristöhyötyjen ja kustannussäästöjen lisäksi aurinkopaneelien asentaminen voi myös nostaa kodin arvoa.

Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä
Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä

Peltikattoremontti aurinkopaneelin asennuksen yhteydessä

Peltikatot ja aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti yhteen, sillä molempia pidetään pitkäikäisinä ja kestävinä ratkaisuina.

Ennen aurinkopaneelien asentamista on välttämätöntä varmistaa, että katto on hyvässä kunnossa.

Ensimmäinen askel aurinkopaneelien asennusta suunnitellessa on katon kunnon arviointi. Varmista, ettei katossa ole vuotoja tai ruostepisteitä, koska ne voivat aiheuttaa lisävaurioita paneelien asennuksen jälkeen. Korjaa vaurioituneet osat ja tarkasta lähellä olevat vesikourut ja syöksyputket tukkeutumien varalta, jotta ne eivät aiheuta vesivahinkoja myöhemmin.

Jos on aika remontoida tai vaihtaa katto kokonaan uuteen ennen aurinkopaneelien asentamista, kannattaa harkita investoimista peltikattoon.

Aurinkopaneelin asennus kannattaa suorittaa sitten, kun olet todennut, että kattosi on erinomaisessa kunnossa.

Peltikattoon integroitu aurinkopaneeli

Spirit energyn artikkelissa kirjoitetaan integroidusta aurinkopaneelista näin: ”Katon (integroidut) aurinkopaneelit ovat hyvin samanlaisia kuin katolla olevat paneelit. Ainoa todellinen ero on se, että integroidut aurinkopaneelit palvelevat kahta tarkoitusta. Ne toimivat sekä kattopäällysteenä, että sähkön tuottajina. Niiden alla ei tarvita kattomateriaalia.”

Peltikattoon integroitu aurinkopaneeli yhdistää siis kaksi toimintoa yhdeksi: Katto ja sähköntuotanto. Integroituihin aurinkopaneeleihin kuuluu aurinkokennojen upottaminen kattomateriaaliin tai niiden sijoittaminen sen päälle, jolloin luodaan esteettisesti miellyttävä ilme, joka sulautuu saumattomasti arkkitehtuuriin.

Aurinkokatto -edut ja haitat

Aurinkokaton, eli integroitujen aurinkopaneelien merkittävin etu on niiden esteettinen ulkonäkö.

Integroituja aurinkopaneeleita käytetään Suomessa kuitenkin vähemmän, sillä niihin liittyy joitain haasteita ja epävarmuustekijöitä.

Yksi suurimmista eroista integroitujen- ja tavallisten aurinkopaneeleiden välillä on hinta. Integroidut paneelit ovat usein reilusti kalliimpia ja integroinnin monimutkaisuus lisää myös asennusprosessiin merkittäviä kustannuksia. Nämä yhdessä tekevät niistä huomattavasti vähemmän kannattavia.

Jos integroitu järjestelmä epäonnistuu tai vaurioituu, sen korjaaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa niiden monimutkaisuuden vuoksi. Tämä taas voi johtaa pidempiin pysähdyksiin ja korkeampiin ylläpitokustannuksiin.

Toinen integroidun aurinkopaneelijärjestelmän haittapuoli on, että sitä ei pidetä yhtä tehokkaana kuin perinteistä aurinkopaneelijärjestelmää.

Aurinkopaneelin kiinnitys peltikattoon

Aurinkopaneelien kiinnittäminen peltikatoon on tärkeä vaihe aurinkosähköjärjestelmän asennuksessa. Oikein kiinnitetyt aurinkopaneelit varmistavat optimaalisen suorituskyvyn, järjestelmän pitkän käyttöiän ja turvallisuuden kaikille, jotka ovat vuorovaikutuksessa sen kanssa. Aurinkopaneelien kiinnittämiseen peltikattoon on useita tapoja, tässä alla yleisimmät vaihtoehdot:

  • Yksi vaihtoehto on suorakiinnitysmenetelmä, jossa peltikatoon porataan reikiä ja kiinnitetään kiinnikkeet, joihin aurinkopaneelit kiinnitetään. Tämä menetelmä on yksinkertainen ja tehokas, mutta vaatii huolellista suunnittelua ja tarkkaa toteutusta, jotta katto ei vahingoitu tai sen eheys vaarantuisi.
  • Solar Reviewsin artikkelissa kerrotaan toisesta vaihtoehdosta hyvin: ”Jos sinulla on onneksesi peltinen pystysaumakatto, saatavilla on aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä, jotka kiinnittyvät saumoihin. Tällä tavalla kattoon ei tarvitse porata reikiä. Aurinkosähköasennuksesi on nopeampi, työmäärä vähenee, eikä sinun tarvitse huolehtia kattosi lävistämisestä ja veden pääsystä sisään.”

Tässä vaihtoehdossa siis käytetään puristimia, jotka kiinnittyvät suoraan pystysaumakatteeseen ilman poraamista. Näin vältytään vaurioilta, jotka aiheutuvat reikien poraamisesta peltikattoon.

Miten aurinkopaneelin kytkentä tehdään?

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä muuntamalla auringonvalon tasavirtasähköksi (DC). Tasasähkö on sitten muutettava vaihtovirraksi (AC), jotta sitä voidaan käyttää kodeissa ja yrityksissä.

Aurinkopaneelien liitäntä tehdään johdotuksen ja sähköliitäntöjen avulla. Johdotusta käytetään yhdistämään kunkin paneelin yksittäiset aurinkokennot, jotka yhdistetään sitten yhteen suuremman moduulin tai ryhmän muodostamiseksi. Sähköliitännät tehdään moduulien tai ryhmien ja invertterien välille, jotka muuttavat tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi.

On tärkeää, että nämä liitännät asennetaan oikein ja niitä huolletaan parhaan mahdollisen tehokkuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Huonosti asennetut tai vaurioituneet liitännät voivat heikentää aurinkopaneeleiden tehoa tai jopa aiheuttaa tulipalovaaran.

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa vain uuteen kattoon?

Vaikka uusi katto onkin aurinkopaneelien asennukselle optimaalisin, voidaan paneelit asentaa myös vanhan katon päälle.

Ennen aurinkopaneelien asentamista vanhalle katolle on kuitenkin otettava huomioon useita tekijöitä. Tarkista aluksi nämä asiat:

  • Varmista katon ikä ja kunto, jotta se kestää aurinkopaneelijärjestelmän painon vaarantamatta sen rakenteellista eheyttä
  • Korjaa kaikki olemassa olevat vuodot tai vauriot on ennen asennusta vesivaurioiden ja muiden komplikaatioiden välttämiseksi
  • Selvitä, mitä muutoksia tai vahvistuksia erilaiset kattomateriaalit saattavat vaatia ennen asennusta (esimerkiksi lisäkiinnikkeitä tai erityisiä kiinnityslaitteita

Voiko aurinkopaneeleita asentaa talvella?

Aurinkopaneelit ovat investointi energiankulutuksen tulevaisuuteen, mutta monet miettivät, voidaanko ne asentaa talvikuukausina. Vastaus on kyllä, aurinkopaneelit voidaan asentaa myös talvikaudella.

On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että aurinkopaneelien asennuksessa kylmissä ja lumisissa olosuhteissa saattaa esiintyä haasteita.

Talvikuukausina päivänvalotunnit ovat lyhyempiä ja aurinko ei ole yhtä korkealla taivaalla, mikä tarkoittaa, että aurinkopaneeleihin pääsee vähemmän auringonvaloa. Tämä voi vaikuttaa niiden yleiseen tehokkuuteen ja tuotantoon. Talvella et siis välttämättä pääse heti näkemään aurinkopaneelien todellista potentiaalia.

Katolle kertynyt lumi voi myös vaikuttaa aurinkopaneelisi energiantuotantoon. On tärkeää, että sinulla on suunnitelma lumen poistamiseksi paneeleistasi maksimaalisen tehokkuuden ylläpitämiseksi.

  • Emme suosittele itse poistamaan lunta paneeleista, sillä tämä voi vahingoittaa järjestelmää, eikä takuu kata sitä. Lisäksi itse paneelit ovat yleensä vaikeissa tai jopa vaarallisissa paikoissa, joihin on pääsy katolla.

Saneerauspoikien artikkelista pääset lukemaan kattoremontista talvella.

Toimiiko aurinkopaneeli talvella?

Lyhyiden päivien ja lumipeitteen vuoksi aurinkopaneelin teho on talvella ymmärrettävästi jonkin verran pienempi kuin pitkänä kesäpäivänä.

On hyvä kuitenkin muistaa, että kesällä tuotetun energian ylijäämän ansiosta aurinkojärjestelmä tuottaa kuitenkin sähköä ympäri vuoden.

Revision energyn artikkelin mukaan monet ihmiset ovat yllättyneitä kuullessaan, että aurinkopaneelit voivat parantaa suorituskykyään talviolosuhteissa, mikä minimoi entisestään lumen tai päivänvalon puutteen aiheuttamaa tuotannon laskua. Aurinkopaneelien aurinkosähkötekniikka pystyy muuttamaan tehokkaammin auringonvalon sähköksi, kun on kylmempää.

Sunrunin artikkelissa vastataan tähän myös hyvin: ”Tämä johtuu siitä, että aurinkopaneelit imevät energiaa aurinkomme runsaasta valosta, eivät auringon lämmöstä. Itse asiassa kylmä ilmasto on aurinkopaneelien tehokkuuden kannalta optimaalinen. Niin kauan kuin auringonvalo osuu aurinkopaneeliin, se tuottaa sähköä. Talvikuukausina tuotannon väheneminen johtuu ensisijaisesti runsaasta lumesta ja lyhyemmästä päivänvaloajasta.”

Vaikka aurinkopaneelien tuotanto laskeekin ollessaan lumen peitossa, vuosittainen energiatuotannon menetys on aurinkopaneelien parantuneen tehokkuuden ansiosta pieni.

Paljonko aurinkopaneeleita tarvitaan omakotitaloon?

Uusiutuviin energialähteisiin investoitaessa aurinkopaneelit ovat asunnonomistajien suosittu valinta. Yhä useammalla on on suunnitteilla aurinkopaneeli omaan kotiin.

Ennen siirtymistä aurinkosähköön monilla asunnonomistajilla on kuitenkin yksi tärkeä kysymys mielessään: kuinka monta aurinkopaneelia tarvitaan omakotitaloon? Vastaus tähän kysymykseen riippuu useista tekijöistä.

Ensimmäinen tekijä, joka määrittää tarvittavien aurinkopaneelien määrän, on talon koko.

  • Suurempi koti, jossa on enemmän huoneita ja laitteita, vaatii enemmän energiaa kuin pienempi koti

Lisäksi katon suunta ja kaltevuus vaikuttavat myös siihen, kuinka monta aurinkopaneelia tarvitaan.

  • Etelään päin oleva katto, jonka kulma on 30-45 astetta, on ihanteellinen, koska se maksimoi auringonvalolle altistumisen parhaiten

Muita huomioitavia tekijöitä ovat päivittäiset energiankulutustavat ja elämäntapavalinnat.

Kattoremontti ja aurinkopaneelin asennus mökille

Aurinkopaneelien asennus mökille on erinomainen tapa varmistaa luotettava ja edullinen energiansaanti ympäristöystävällisesti.

Myös mökille aurinkopaneeleja suunniteltaessa mietitään ensin mökin energiatarve, jotta osataan valita oikean kokoiset aurinkopaneelit ja tarvittavat akkujen määrät virran varastointiin.

Tämän jälkeen mietitäänkin parasta paikkaa aurinkopaneeleille.

  • Aurinkopaneelien asennuspaikkaa valitessasi sinun tulee myös ottaa huomioon varjostus, tuulelle altistuminen ja lumikuorma.

Kattoremontin hinta-artikkelissa muistutetaan miettimään kattoremontin ajankohtaa jo hyvissä ajoin etukäteen.

Logistiikan toimivuus voi vaikuttaa mökin kattoremontin ja aurinkopaneelien asennuksen hintaan. Huono kulku kohteeseen hankaloittaa kaikkien näiden materiaalien kuljetusta.

Mihin suuntaan aurinkopaneelit asennetaan katolle?

Lähtökohtaisesti eteläpuolta pidetään aurinkopaneeleille optimaalisimpana suuntana.

Energysagen artikkelissa kiteytetään hyvin: ”Yleensä suoraan itään tai suoraan länteen päin olevat aurinkopaneelit tuottavat noin 20 prosenttia vähemmän sähköä kuin jos ne olisivat etelään. Tämä ei tarkoita, ettet säästäisi rahaa, mutta jos aiot kattaa kaiken sähkönkulutuksesi aurinkoenergialla, saatat joutua asentamaan muutaman paneelin enemmän kuin mitä muuten tarvitsisit etelänpuoleisessa järjestelmässä.”

Aurinkopaneelien suunta vaihtelee kunkin sijainnin olosuhteiden mukaan, mutta etelään suuntautuminen tarjoaa eniten tehokkuutta ja on yleensä suositeltavin suunta.

Paneelit voidaan asentaa myös länteen tai itään päin, mutta katon pohjoispuolta yleensä vältetään tehokkuuden heikkenemisen vuoksi.

Ara-rahoitus ja kotitalousvähennys

Aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettäviin laitteistoihin, kuten aurinkopaneeleihin voi saada ARAn energia-avustusta. Avustuksen maksimimäärä on 4000-6000€ asuntoa kohden riippuen energiatehokkuuden paranemisesta.

Avustuksen määrä riippuu myös toimenpideluokasta. Tässä kaksi esimerkkiä:

  • Jos asuinrakennukseen asennetaan aurinkoenergiajärjestelmä ilman kattoremonttia, avustuksen määrä on noin 25 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.(avustusluokka: lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmien sekä aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettävät laitteistot, tarvittavine kaapeli- ja putkivetoineen)
  • Jos aurinkopaneelit asennetaan vesikattoremontin yhteydessä ja kustannuksiin lasketaan sekä vesikattoremontti että aurinkoenergiajärjestelmä, avustuksen määrä on noin 10 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

(avustusluokka: aurinkoenergiajärjestelmän lisäys vesikatolle vesikaton uusimisen yhteydessä)

Aurinkopaneelien asennusten kotitalousvähennyksiä koskee samat ehdot, kuin kattoremonttia tehdessä. Lisää niistä voit lukea artikkelista kattoremontti kotitalousvähennys 2023.

Huomioitavaa on, että yhteen projektiin ei kuitenkaan voi saada sekä energia-avustusta että kotitalousvähennystä.

Lähteet

Energysage

Forbes

Revisionenergy

Sunrun

Deegesolar

Solarreviews

Ara

Saneerauspojat (kotitalousvähennys, kattoremontin hinta, kattoremontti talvella)