Katto vuotaa – 7 vinkkiä kuinka toimia katon vuotaessa

loka 8, 2022

Katto vuotaa – 7 vinkkiä kuinka toimia katon vuotaessa

Tässä artikkelissa käymme läpi 7 tärkeintä vinkkiä kuinka toimia kun huomataan katon vuotavan. Katto vuotaa aina syystä, ja syystä riippumatta asia kannattaa korjata viipymättä.

Tiivistelmä katto vuotaa artikkelista

Jos et pysty korjaamaan vuotoa itse, ota yhteyttä ammattilaiseen. Ammattilainen pystyy korjaamaan ongelman nopeasti ja tehokkaasti. He pystyvät myös estämään tulevat vuodot tiivistämällä kaikki katossa olevat reiät, ruosteet tai halkeamat.

7 vinkkiä kuinka toimia katon vuotaessa

Katto vuotaa - 7 tärkeintä vinkkiä kuinka toimia
Katto vuotaa – 7 tärkeintä vinkkiä kuinka toimia

Mitä tehdä jos katto vuotaa?

Jos katto vuotaa, on tärkeää hoitaa ongelma välittömästi. Ensimmäinen asia on löytää vuodon lähde ja korjata se. Jos vuotoa ei korjata, vesi voi vahingoittaa kattoa ja seiniä. Lisäksi home voi kasvaa kosteissa tiloissa ja aiheuttaa terveysongelmia.

Jos et pysty korjaamaan vuotoa itse, ota yhteyttä ammattilaiseen. Ammattilainen pystyy korjaamaan ongelman nopeasti ja tehokkaasti. He pystyvät myös estämään tulevat vuodot tiivistämällä kaikki katossa olevat raot tai halkeamat.

On tärkeää huolehtia kattovuodosta mahdollisimman pian. Näin voit välttää kalliit korjaukset ja asunnon rakenneongelmat.

Tässä toisen kattoalan erikoisliikkeen artikkelista poimittuja vinkkejä.

Toimi näin jos havaitset talon sisällä vuotoja:

Jos huomaat, että vesi tippuu katon pullistumasta tai värimuutoksia katossasi, on todennäköistä, että vesi kerääntyy pullistuman tai tumman pisteen toiselle puolelle. Tartu ämpäriin, roskakoriin tai muuhun astiaan ja aseta se tippuvan tai epäillyn vuodon paikan alle. Voit jopa harkita laudan nostamista astian sisään, jotta tippumat osuvat lautaan eivätkä kerääntynyttä vettä. Tämä minimoi toistuvan tippuvan äänen.

Ota seuraavaksi vanha ruuvimeisseli, etsi pullistuman keskikohta, johon vettä kerääntyy, ja puhkaise se keskeltä. Vaikka saattaa tuntua oudolta tehdä reikä kattoon vuodon estämiseksi, uusi reikä antaa veden valua tasaisesti ja vähentää painetta muuhun kattoon. Jos vettä kertyy ja altaat, koko katto voi romahtaa.

Katon vuoto-opas

Jos olet varma että tiedät, mistä vuoto tulee ja pääset helposti käsiksi vuotopisteeseen, peitä ulkopinta suurella suojapeitteellä. Jos et pääse käsiksi siihen tai tunnet olosi epämukavaksi tehdessäsi niin, on parasta ottaa välittömästi yhteyttä kattoalan ammattilaiseen. Monet uskottavat kattoyritykset tarjoavat huoltopalveluita. Kuten ehkä jo tiedät, valitettavasti jos kattosi vuotaa aktiivisen sateen takia, kattoalan ammattilainen ei voi korjata vuotoa ennen kuin sade on lakannut. Peitepalvelu toimii väliaikaisena korjauksena kotisi sisäisten vaurioiden minimoimiseksi, kunnes katontekijäsi voi korjata ongelman.

Kokenut kattoalan ammattilainen tarkastaa kattosi sekä itse katon ulkopuolelta että kotisi sisältä, tyypillisesti välikaton tai ullakon kautta. Kattolevyn alapinnan tarkastuksessa voi näkyä merkkejä vesivahingosta, mutta se ei ole täysin varma menetelmä. Tämän vuoksi myös koko katto on tarkastettava vaurioiden varalta.

Odottamisen vaarat

Katon vuodon yhteydessä on tärkeää toimia nopeasti. Vuotavat katot eivät koskaan korjaa tai parane itsestään. Vaikka vuoto ei ole vielä paha. Korjaa se heti. Usein kuulemme asunnonomistajilta, että he huomasivat tahran katossaan tai mahdollisesti kuplivan jonkin aikaa, mutta eivät pitäneet sitä vakavana. Ongelman siirtäminen ja huomiotta jättäminen ei korjaa vuotoa katossasi ja vuoto tulee pahenemaan. Monta kertaa kun huomataan vaurioita taloissa, on jo liian myöhäistä tehdä asialle mitään ilman suurempia toimenpiteitä. Yleisesti suosittellaan tarkastamaan katot kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä.

Sisältä kannattaa etsiä:

 • Tummia kohtia
 • Pisteitä, joista ulkovalo paistaa läpi
 • Pullottavia kohtia katossa


Ulkopuolelta kannattaa etsiä:

 • Ruostetta
 • Tukkeutuneet tai hitaasti tyhjenevät vesikourut/sadekourut
 • Löysää materiaalia tai kulumaa savupiippujen tai tuuletusaukkojen ympärillä

Jos kattosi on alle 15 vuotta vanha, se voidaan todennäköisesti korjata paikan päällä sen sijaan, että se vaatisi täydellisen vaihdon. Muista vain, että pieni vuoto ei häviä – se vain pahenee.

Katon vuodot ovat yleensä vain merkkejä paljon suuremmasta ongelmasta. Sekä vuodon vaara että rakenteellisen eroosion todennäköisyys kasvavat, jos ongelmaan ei puututa. Säännölliset tarkastukset ovat paras suojasi vuotavaa kattoa vastaan. Ole valppaana, etsi vuotoja ja keskustele urakoitsijasi kanssa kattosi kunnosta säännöllisesti.

7 vinkkiä kuinka toimia katon vuotaessa

Katon vuodot eivät oikeastaan koskaan ole mieluisia yllätyksiä asunnonomistajille. Kotisi on paikka, jonka pitäisi saada sinut tuntemaan olosi turvalliseksi ja suojattuna ulkoilmalta. Valitettavasti ulkopuoliset tekijät, kuten sade ja lumi, voivat löytää tiensä kotiisi – halusitpa siitä tai et.  Elämässä sattuu yllätyksiä ja joidenkin yllätysten sattuessa on parasta ryhtyä toimiin mahdollisimman pian – varsinkin kun on olemassa mahdollisuus oikeasti suuriin taloudellisiin menetyksiin.

Jos huomaat, että kattosi vuotaa voit kuitenkin tehdä joitain toimenpiteitä tilanteen hallitsemiseksi ja mahdollisten veden aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi.

Tässä seitsemän vinkkiä!

1. Siirrä muu irtaimisto kattovuodon kohdalta

Kun kattosi vuotaa, se jo pelkästään aiheuttaa sinulle tarpeeksi ongelmia. Viimeinen asia, jonka haluat tapahtuvan, on pilata muutkin omaisuutesi prosessin aikana. Jos vesi vuotaa sängyn, vaatteiden tai huonekalujen päällä, on aika siirtää muu irtaimisto pois veden ja tulevan vahingon alta.

Vesivahingot voivat tuhota osan arvokkaasta omaisuudestasi, eikä kukaan halua sitä. Puhumattakaan siitä, että tietyt materiaalit, kuten kankaat, imevät vettä ja aiheuttavat helposti homeen hajun, josta jälkeenpäin on todella hankala päästä eroon. Joten mitä tahansa voit työntää pois tieltä, tee se niin pian kun vain suinkin mahdollista.

2. Yritä saada vuoto hallintaan

Jos sinulla on vuotava katto, yritä hillitä sitä mahdollisimman paljon. Käytä ämpäriä, roska-astiaa, pyyhkeitä tai mitä tahansa mihin voit ohjata veden tulon vähentääksesi veden aiheuttamaa vahinkoa.

Vesi voi myös helposti aiheuttaa mittaavia vesivahinkoja lattioillesi. Varmista, että lähelläsi on useita säiliöitä, jotka vangitsevat vettä, ja kytke ne säännöllisesti pois ylivuotoriskin vähentämiseksi.

3. Vapauta vedenpaine

Katosta roikkuva painuva pullistuma on merkki siitä, että kyseiseen kohtaan kerääntyy vettä. Vaikka saattaa tuntua tyhmältä pistää alueelle reikä, tee se. Jos jätät pullistuman puhkaisematta, vesi voi levitä ja aiheuttaa vakavampia vahinkoja kattoon.

Lisäksi se voi lopulta purkautua itsestään ja aiheuttaa suuremman sotkun. Puhdista pullistuman alin kohta varovasti ruuvimeisselillä ja laita sen alle ämpäri veden keräämiseksi. Joskus tarvitaan useita reikiä vuodon koosta riippuen.

4. Peitä katto

Jos vuotavaa kattoa ei jostain syystä saada heti korjattua, pressu on seuraavaksi paras vaihtoehto. Peitä ongelma-alue pressulla, kunhan katolle on tarpeeksi turvallinen kiivetä. Joskus ongelmakohtia on vaikea löytää. Jos sinulla on ongelmia, yritä määrittää ongelma-alue sen perusteella, missä kohdalla vuoto on sisäpuolella taloa.

5. Ota valokuvia vakuutusyhtiötä varten

Haluatko tietää, mitä tehdä, jos kattosi vuotaa? Vahingonkorvausten dokumentointi on hyödyllistä kotivakuutuskorvausta tehdessäsi, jos vahinko on korvauskelpoinen. Meidän on hankala arvioida, kuinka tärkeää on ottaa valokuvia ja dokumentoida kaikkea vastaan tulevaa, mutta kaiken on paljon helpompi perustella jälkeenpäin videoilla ja kuvilla.

Se ei näytä vain kattovaurion vakavuutta, vaan myös muita vaarantuneita kohteita. Jos kattovuoto tuhosi television, tietokoneen, huonekalusi, vuodevaatteet tai keittiön, dokumentoi se. Vakuutuksesi voi mahdollisesti korjata katon ja korvata kadonneet tavarat.

Jos olet hyvä käsistäsi ja luulet voivasi korjata kattosi itse, katso nämä Family Handymanin ehdotukset. Suosittelemme kuitenkin ottamaan yhteyttä meihin tai muuhun ammattimaiseen kattoasentajaan, jos kattosi vuotaa niin ettei sitä ilman ammattilaisen apua saa korjattua. Katoilla työskennellessä on tiedettävä monia asioita, ja turvallisuus on aina ykkösasia!

6. Soita osaava kattofirma paikalle

Kodinkunnostusprojektin aloittaminen ei ehkä vaikuta järkevältä jutulta asunnonomistajille, mutta usein kattofirman edustajat huomaavat joitain asioita jotka voivat jäädä talon omistajilta huomaamatta ja aiheuttaa lisää vahinkoa myöhemmin. Vuotava katto on oikeasti iso ongelma, joten on parasta soittaa ammattilaisille. Mitä kauemmin odotat, sitä pahemmaksi ongelma voi pahentua.

Ammattimaiset katontekijät voivat korjata vaurioituneen alueen ja arvioida katollasi muut paikat, jotka saattavat tarvita korjausta tai kunnostusta. On suositeltavaa ottaa yhteyttä paikalliseen kattourakoitsijaan paremman kattokokemuksen saamiseksi.

7. Jatka säännöllistä katon huoltoa

Kun katto on korjattu ja asiat ovat palanneet normaaliksi, työtä on vielä tehtävänä. Katon rutiinihuolto on paras tapa hallita vuotoja. Kattosi kuluu ajan myötä, ja se on alttiina ulkoisille tekijöille. Katon säännöllinen huolto sisältää:

 • Talon vieressä kasvavien puiden tarkastaminen. Leikkaa oksat tai latva pois jos puu aiheuttaa talolle ulkoisia riskejä.
 • Varmista, että vesikourut ja syöksyputket eivät ole tukkeutuneet lehdistä tai muista roskista. Veden on voitava valua pois talostasi suunnitellusti.
 • Tarkista vauriot ankaran sään jälkeen, kuten löystyneet tai puuttuvat vyöruusu
 • Etsitkö halkeamia savupiipusta (Vinkki: Pienet halkeamamat voidaan tiivistää tilapäistä korjausta varten.)
 • Haljenneiden tiilien vaihtaminen

katto vuotaa kuinka toimia
katto vuotaa kuinka toimia

Lähteet

Family Handyman

BrothersService

Aboveroofing

Saneerauspojat