Kattohuolto – Minimoi vauriot katon kuntotarkastuksella

marras 14, 2023

Yksi talomme tärkeimmistä suojavarusteista on katto, joka altistuu sää- ja lämpötilavaihteluille päivittäin. Sateet, pakkanen, kuumuus sekä UV-säteily saattavat ajan mittaan vahingoittaa kattomateriaalia ja heikentää sen suorituskykyä. 

Kattohuolto on olennainen osa rakennuksen ylläpitoa, sillä se auttaa pitämään katon kunnossa ja pidentää rakennuksen elinikää.

Kattohuolto ei tarkoita pelkästään suuria korjauksia, vaan se on myös ennakoiva toimenpide, jonka avulla mahdolliset viat ja ongelmat voidaan tunnistaa ja korjata ennen kuin ne pahenevat ja johtavat suurempiin remontteihin.

Tässä artikkelissa tutkimme kattohuollon sekä kuntotarkastuksen merkitystä ja käymme läpi, mitä ne pitää sisällään, miksi niitä pidetään tärkeänä ja kuinka niiden avulla minimoidaan katon vauriot.

Topias Heikkilä Saneerauspojat Oy

Mitä tarkoittaa katon kuntotarkastus?

Katon kuntotarkastuksessa arvioidaan katon tila huolellisesti etsien mahdollisia vaurioita, kulumia tai muita ongelmia. Kuntotarkastus sisältää yleensä kattomateriaalin kunnon arvioinnin, saumojen ja liitosten tarkastamisen sekä muiden mahdollisten ongelmakohtien tunnistamisen. 

Angin artikkelissa on kuvattu katon kuntotarkastajan tekemää työtä hyvin: “Aivan kuten putkiasentaja tarkastaisi putkiston tai sähköasentajan sähköjärjestelmän, kattotarkastaja auttaa varmistamaan, että katto on rakenteellisesti ehjä, materiaalit ovat hyvässä kunnossa, eikä talon sisällä ole vaurioita. Hänen tehtävänsä on varoittaa korjausta tai vaihtoa vaativista osista.”

Katon kuntotarkastus auttaa siis varmistamaan talon turvallisuuden. Tavoitteena on havaita katon vauriot mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään suuremmilta korjauksilta ja remonteilta.

Miksi yläpohjan kuntotarkastus on tärkeä?

Yläpohjan kuntotarkastus on hyvin tärkeää, sillä sen kunto vaikuttaa merkittävästi rakennuksen pitkäikäisyyteen, eheyteen, turvallisuuteen, sisäilmanlaatuun sekä energiatehokkuuteen. 

Kuntotarkastuksen avulla voidaan havaita ajoissa mahdolliset turvallisuusriskit, kuten kattovuodot tai rakenteelliset vauriot, jotka voivat aiheuttaa kalliita korjauksia, mikäli niitä ei hoideta ajoissa. 

Yläpohjan kunto vaikuttaa myös sisäilman laatuun. Huono eristys tai riittämätön ilmanvaihto voivat johtaa kosteus- ja homeongelmiin. Peltikaton runkorakenne-artikkelissa kerrotaankin tästä hyvin: “Jos ilma ei pääse kiertämään yläpohjan läpi, jää se välikatolle tiivistymään vesipisaroiksi joko aluskatetta tai peltikatetta vastaan. Molemmissa tapauksissa tämä on ongelma, koska kostea ilma voi ruostuttaa peltiä tai homehduttaa aluskatetta.”

On myös hyvä tiedostaa, että hyväkuntoinen yläpohja vähentää lämpöhävikkiä ja parantaa energiatehokkuutta.

Mitä kattohuolto tarkoittaa? 

Kattohuollon tarkoituksena on pitää katto kunnossa, pidentää sen elinikää ja ehkäistä suurempia korjaustarpeita tulevaisuudelta. Säännölliset kattohuoltotoimenpiteet ovat olennainen osa kiinteistön ylläpitoa ja niiden avulla voidaan säästää sekä aikaa että rahaa pitkällä aikavälillä. 

Bill Ragan kiteyttää kattohuollon tarkoituksen hyvin: “Katon huolto on kattosi kunnon ja kaikkien  ongelmille alttiiden alueiden säännöllistä tarkastusta. Se on myös paras tapa seurata katon ikää sekä sitä, milloin on sen vaihdon aika.”

Kattohuolto voi sisältää joko akuutteja korjauksia ja paikkauksia tai katon kuntoa ylläpitäviä toimenpiteitä, kuten katon kunnon tarkastusta, puhdistamista tai pinnoitusta. 

Akuutin kattohuollon tarve on tyypillisesti silloin, kun yläpohjassa on havaittu vuoto, vedet ovat tulleet rakennuksen sisälle tai räystäältä tippuu vesi aluskatetta myöten.

Peltikaton runkorakenne - Harjatuuletus, Ruoteet, Aluskate
Peltikaton runkorakenne – Harjatuuletus, Ruoteet, Aluskate

Mitä kattohuolto sisältää?

Kattohuollon ensimmäinen vaihe on katon kuntotarkastus, jossa kartoitetaan katon yleiskunto sekä etsitään mahdollisia vaurioita, kuten vuotoja, halkeamia tai irronneita kattotiiliä. 

Katon kuntoa ylläpitävä kattohuolto sisältää tyypillisesti lian ja roskien, kuten lehtien, sammaleen ja jäkälän poiston. Myös katon pinnoitus tai maalaus lasketaan osaksi kattohuoltoa.

Akuutti kattohuolto pitää sisällään pikaista korjausta vaativien vaurioiden ja ongelmien korjaamisen. Saneerauspojat tarjoavat akuuttia peltikaton huoltopalvelua. Peltikaton pikapaikkaukset tehdään tyypillisesti massauksella, pienillä peltitöillä tai piipun pellityksillä. Myös sadevesi- ja kattoturvatuotteet on hyvä tarkistaa ja tarpeen vaatiessa myös korjata tai vaihtaa.

Akuutti kattohuoltopalvelu pk-seudulla on saatavilla meidän kauttamme viikon sisällä tilauksesta.

Kattohuolto hinta

Kattohuollon hinta vaihtelee useista tekijöistä riippuen, kuten katon tyypistä, sen koosta, kunnosta ja toimenpiteen laajuudesta riippuen. Kattohuollon kustannukset voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta aina tuhansiin euroihin saakka. 

Saneerauspoikien akuutin kattohuollon hinta koostuu saapumismaksusta (190€) sekä tuntilaskutuksesta 100€/h. Pikapaikkaukseen kuluu tyypillisesti 1-2 työtuntia aikaa. 

Kattohuoltoa budjetoidessa kannattaa selvittää kunkin toimenpiteen kotitalousvähennys-mahdollisuudet. Tästä aiheesta voit lukea lisää artikkelista Kotitalousvähennys kattoremonteissa 2023

Kattoremonttiin tai –huoltoon investoidessa on aina hyvä huomioida pitkän aikavälin hyödyt. Kokonaisuudessaan se on taloudellinen investointi rakennuksen pitkäikäisyyden ja suorituskyvyn takaamiseksi.

Taloyhtiön kattohuolto 

Taloyhtiön kattohuolto on keskeinen osa kiinteistön ylläpitoa. Katon kunto vaikuttaa suoraan asukkaiden mukavuuteen ja kiinteistön arvoon. 

Säännölliset kattohuollot, kuten kuntotarkastukset, puhdistukset ja korjaukset, auttavat ehkäisemään vuotoja, vaurioita ja kosteusongelmia. Ne voivat myös pidentää katon käyttöikää ja säästää taloyhtiötä suurilta remonteilta. 

Taloyhtiöissä kustannukset jakautuvat yleensä osakkaiden kesken, mikä tekee kattohuollosta järkevän ennaltaehkäisevän investoinnin.Saneerauspojat tekevät myös taloyhtiöiden akuutteja peltikattohuoltoja. Asiakkaamme kokemuksia toteuttamastamme taloyhtiön kattoremontista: “Isossa rivitaloyhtiössämme toteutettiin juuri kattoremontti. Kaikki sujui hienosti. Tekijät ovat todella ammattitaitoisia ja super ahkeria sekä erittäin ystävällisiä. Piha-alue oli koko ajan erittäin siisti ja työn valmistuttua he vielä siivosivat kaiken mahdollisen pienimmänkin roskan ja ruuvin pois. Suosittelen ehdottomasti!”

Kuinka usein katto kannattaa huoltaa?

Katon huoltotarve riippuu useista tekijöistä, kuten sääolosuhteista, kattomateriaalista ja kiinteistön sijainnista. Yleisesti ottaen suositellaan, että katto tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti vuosittain. Mikäli kyseessä on jo vanhempi katto, sitä täytyy luonnollisestikin pitää tarkemmin silmällä kuin uutta kattoa.  

Ilmasto- ja sääolosuhteet vaikuttavat katon kulumiseen merkittävästi. Alueilla, joilla on rankkoja sateita tai voimakasta UV-säteilyä, katto saattaa vaatia tiheämpää huoltoa. 

Myös kattomateriaalilla on suuri vaikutus kattohuollon tarpeeseen. Kattopinnan puhdistaminen voi olla tarpeen etenkin lehtien putoamisaikaan. Esimerkiksi karhealle huopakatolle jää herkemmin roskia, kuin peltikatolle. 

Katon vuotokohdat ja vauriot tulee korjata välittömästi. Mikäli ongelmat ovat ehtineet aiheuttaa laajempia vaurioita, voidaan koko katto joutua uusimaan.

Mitä tarkoittaa katon pinnoitus?

Katon pinnoitus tarkoittaa katon päällystämistä pinnoitteella. Katto pinnoitetaan yleensä paremman suojan sekä katon eliniän pidentämisen toivossa. 

Katon pinnoitus voi olla hyödyllinen erityisesti silloin, kun katon pinta alkaa kulumisen ja ikääntymisen vuoksi menettää tärkeitä ominaisuuksiaan, mutta on kuitenkin tarvittavan hyvässä kunnossa. Pinnoitteet tarjoavat lisäsuojaa UV-säteilyä, sadetta ja muita sääolosuhteita vastaan sekä estävät sammaleen ja jäkälän kasvun katolla.

Katon pinnoitus on katon uusimista edullisempi ja helpompi vaihtoehto, mutta on hyvä muistaa, että jokaiseen tilanteeseen pelkkä pinnoitus ei riitä. Tilanteista, milloin katto olisi hyvä uusia, voit lukea lisää täältä.

Kattopinnoitteen tyyppi ja tarve riippuvat katon materiaalista, joihin perehdymme nyt tarkemmin.

Tiilikaton pinnoitus

Tiilikaton pinnoituksen avulla saavutetaan useita etuja. Pinnoite pidentää katon käyttöikää, sillä se hidastaa tiilien ikääntymistä sekä suojaa kattoa erilaisia sääolosuhteita vastaan. Lisäksi katon pinnoitus voi parantaa katon energiatehokkuutta ylimääräisen suojakerroksen avulla.

Usein pinnoitteilla pyritään myös estämään sammaleen kasvua, joka vaikuttaa kiinteistön ulkonäköön ja yleiseen kuntoon. Tiilikaton ulkonäköön voidaan vaikuttaa myös pinnoitteen värinvalinnalla.

Pinnoitteen tyyppi ja laatu voivat vaihdella, joten niihin on hyvä perehtyä tarkasti etukäteen.

Peltikaton pinnoitus

Peltikaton pinnoite estää ruosteen muodostumista, tarjoaa suojan muuttuvia sääolosuhteita vastaan sekä parantaa katon ulkonäköä. 

Artikkelissa Peltikaton korjaus ja huolto kerrotaan hyvin: “Peltikaton pinnoite ei ainoastaan pidennä katon käyttöikää, vaan lisää myös ylimääräisen eristekerroksen ja vähentää tämän avulla energiakustannuksia. Investoimalla säännölliseen huoltoon ja korjauksiin, voit nauttia toimivasta peltikatosta ja säästää rahaa muihin projekteihin.” Kuten artikkelissa kerrotaan, pinnoitus on tehokas tapa parantaa katon suorituskykyä sekä pidentää sen elinikää.  

Ennen peltikaton pinnoitusta on tärkeä varmistaa, että katon pinta on ehjä ja hyväkuntoinen. Mikäli pinnoite on kulunut tai hilseilevä, riski katon vaurioitumiseen kasvaa. Pinnoitteen alta paistava metalli on herkkä ruosteelle ja korroosiolle, jonka vuoksi näissä tilanteissa on järkevämpää miettiä laajempaa kattoremonttia.

Kattoremontti talvella

Katon puhdistus

Katon puhdistus on tärkeä osa kattohuoltoa, sillä paremman ulkonäön lisäksi se auttaa ehkäisemään kosteusvaurioita. 

Kattoa puhdistettaessa poistetaan katon pinnalle kertyneet liat, lehdet, sammaleet ja jäkälät.

Puhdistuksessa käytetään usein painepesuria, harjaa ja kullekin katemateriaalille tarkoitettuja pesuaineita, mutta puhdistustavan määrittävät lopulta katemateriaali sekä katon likaisuus. Katon puhdistusta suunnitellessa on äärimmäisen tärkeää varmistaa työn turvallisuus. Nathan Patterson muistuttaakin tästä hyvin: “Turvallisuus on aina etusijalla kattoa korjatessa tai remontoitaessa. On tärkeää, että et tee tätä työtä, mikäli sinulla ei ole kokemusta kattotyöstä. Vaikka roskien harjaaminen voi tuntua helpolta, katolle kiipeäminen on aina turvallisuusriski. On tärkeää, että noudatat kaikkia turvatoimia tai annat ne mielummin ammattilaisten tehtäväksi.”

Lähteet

Angi

Billraganroofing

Strongholdroofing

Saneerauspojat (Peltikaton runkorakenne , Kotitalousvähennys kattoremonteissa 2023 , Peltikaton korjaus ja huolto , Kattoremontti ja uuden katon asennus)