Kattoremontti ja uuden katon asennus- 10 tärkeintä kysymystä

kesä 13, 2023

Kattoremontti ja uuden katon asennus- 10 tärkeintä kysymystä 

Katto on tärkeä osa kaken ikäistä ja kokoista rakennusta, sillä sen tehtävänä on tarjota suojaa sääolosuhteita vastaan sekä pitää asukkaat turvassa.

Vioittunut kattorakenne voi johtaa vakaviin vaurioihin ja kalliisiin korjauksiin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarkastaa katon kunto säännöllisesti ja korjata löydetyt ongelmat mahdollisimman nopeasti.

Tässä artikkelissa käymme läpi 10 tärkeintä kattoremontin tekoon ja hintaan liittyvää asiaa.

1. Mikä kattomateriaali?

Yksi katon korjauksen kriittisimmistä seikoista on oikean kattomateriaalin valinta. Eri kattomateriaalien kestävyys ja käyttöikä vaihtelevat huomattavasti. 

Suosittuja kattomateriaaleja ovat erimalliset peltikatteet, huopakate ja tiilikate. Kattomateriaalin valinta riippuu useista tekijöistä, kuten budjetista, paikallisista ilmasto-olosuhteista, tyylimieltymyksistä ja huoltovaatimuksista.

Kun valitset kattomateriaalia, harkitse investoimista korkealaatuisiin tuotteisiin, jotka kestävät möys ankarimmatkin sääilmiöt, kuten lumisateen tai voimakkaan tuulen.

Peltikatto-asennus ja hinta -artikkelista lainattua: 

”Peltikatot ovat tulleet yhä suositummiksi kattoteollisuudessa niin omakotitaloissa, kuin suurissa tehtaissakin. Peltikatto tarjoaa kodin omistajille mielenrauhan turvaamalla kodin rakenteen äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamilta vaurioilta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos etsit pitkäikäistä kattoratkaisua, joka kestää ankarat sääolosuhteet ja vaatii vain vähän huoltoa, peltikatto on juuri sitä mitä tarvitset.”

Kyseisestä artikkelista pääset perehtymään syvemmin peltikattoon ja sen etuihin.

Kattoremonttia suunnitellessa on hyvä muistaa, että kattomateriaalin vaihtokin on hyvin tyypillistä. Yhä useammat vaihtavat tiili- tai huopakaton peltikattoon. Peltikatto huopakaton päälle -artikkelissa kerrotaan laajemmin siitä, mitä tällaisen remontin tekeminen maksaa ja kuinka se toteutetaan.

Peltikatto asennus ja hinta

2. Mikä on budjetti kattoremonttiin? -kattoremontti hinta ja laskuri 

Yksi suurimmista kattoremonttiin liittyvistä asioista on budjetti. On hyvä tiedustella tarkkaan, missä hinnoissa liikutaan minkäkin katemateriaalin kohdalla.

Kattoremonttia tai uuden katon rakennusta miettiessä, on tärkeää asettaa realistinen budjetti. On oltava tarkka käsitys siitä, kuinka paljon rahaa on varaa käyttää laadusta tinkimättä. 

Renoquotesin artikkelissa eritellään merkittävimmät kattoremontin hintaan vaikuttavat asiat:

 • katon kaltevuus
 • materiaalien tyyppi
 • monimutkaisuusaste
 • katon koko
 • katon runko

Lisää tämänhetkisestä tämänhetkisestä hintatasosta pääset lukemaan artikkelista Todellinen kattoremontin hinta 2023. Myös kattoremontti-laskurin löydät sivuiltamme.

Kattoremontin hintaa miettiessä on hyvä muistaa, että kattoremontoinnilla ostetaan rakennukselle kymmeniä vuosia lisää elinaikaa. 

Edelleenkin ympäri Suomea löytyy sotien jälleenrakennusaikana rakennettuja rintamamiestaloja, jotka ovat osa meidän kaikkien historiaa. 

Rintamamiestalon kattoremontti maksaa asennettuna yleensä noin 90 € – 120 € /m2.

Mikäli suunnittelet kattoremonttia ja haluat tarkemman hinnan oman kotisi kattoremontista, ota yhteyttä meihin.

Omakotitalon kattoremontin hinta

3. Onko katon rakenne kunnossa?

Kattomateriaalin vaihtoa tai kattoremonttia suunnitellessa on aina tärkeää tarkistaa katon pohjarakenteen eheys, jotta uudelle kattomateriaalille voidaan taata vakaa ja turvallinen alusta.

Peltikaton runkorakenne-artikkelissa kerrotaan muunmuassa tuulettuvan yläpohjan tärkeydestä seuraavasti:”Oikealla tavalla tuulettuva välikatto siirtää kosteuden välikaton eristeistä ja yläpohjarakenteesta ulkoilmaan ja näin kosteusvaurioita ei pääse syntymään.”

”Harjatuuletus” -termillä tarkoitetaan aluskatteen, ruodelautojen ja tuuletusriman alla olevaa väljää tilaa, jolla varmistetaan ilman kiertoa läpi yläpohjan.

Tässä artikkelissa on perehdytty kokonaisvaltaisemmin katon runkorakenteeseen liittyviin asioihin.
Uutta kattoa rakennettaessa on tehtävä sekä rakenteellisia, että esteettisiä päätöksiä, kuten räystäiden mallin valinta avo- ja umpiräystään välillä. Lisää räystään rakenteesta voit lukea täältä.

Peltikaton runkorakenne - Harjatuuletus, Ruoteet, Aluskate

4. Katon kunnon tarkistus-miten tunnistaa kattovaurio?

Katon uusimistarpeen selvittäminen edellyttää usein ammattimaisen kattourakoitsijan suorittamaa tarkastusta. Tämä tarkastus auttaa tunnistamaan ongelmia, kuten vuotoja, vaurioituneita rakenteita ja muita kulumisen merkkejä, jotka voivat vaarantaa kattorakennetta. Todays Homeownerin artikkelissa on kerrottu hyvin yleisimmät merkit katon vaurioista:

 • Käpristynyt, halkeileva tai puuttuva kattopaanu – Tämä osoittaa, että kattopaanu on lähellä käyttöikänsä loppua ja se on vaihdettava. Tämä on yleensä ongelma vanhoissa katoissa.
 • Likaiset tai tummat kattopaanut – Tämä yleensä osoittaa, että katolle on jäänyt kosteutta, ja se voi olla merkki homeesta tai homeesta.
 • Paanupalat tai rakeet vesikouruissa – Kun asfaltti ja komposiittipaanu alkavat kulua, ne irtoavat rakeistaan. Nämä rakeet näyttävät karkealta, mustalta hiekalta, joka on kourussasi.
 • Huonokuntoiset pellit – Tarkista katon reunojen ja kattoikkunoiden, savupiippujen ja putkiston tuuletusputkien ympäriltä vaurioiden tai kulumisen merkkejä.
 • Vesitahrat sisäkatoissa tai -seinissä – Sisäseinien tai -kattojen vesitahrat ovat yleisiä merkkejä vuotavasta katosta. Tämä voi johtua siitä, että kattosi aluspäällysteeseen on jäänyt loukkuun.
 • Vauriot ullakolla – Näitä ovat kaikki merkit vesivahingosta, näkyvä valo katolla tai roikkuvat terassit tai kattopalkit.
 • Korkeammat energialaskut – Jos kuukausittaiset energialaskusi ovat normaalia korkeammat, on aika tarkastaa kattosi vaurioiden varalta.

Kosteusvaurio katossa - 7 vinkkiä katon vesivahingon hoitoon

5. Milloin katto täytyy uusia?

Voi olla haastavaa määrittää, milloin tarkalleen on aika uudistaa koko kattorakenne. 

Useita tekijöitä tulee ottaa huomioon ennen tämän päätöksen tekemistä, mukaan lukien katon ikä, kunto ja huoltotaso. 

Forbesin artikkelissa kerrotaan:

”Jos kattosi on yli 20 vuotta vanha ja siinä on ollut merkittäviä tai toistuvia vaurioita, katto voi olla tarpeen vaihtaa kokonaan. Katto ilman vaurioita voi kestää yli 30 vuotta.”

Kattorakenteen keskimääräinen käyttöikä vaihtelee useiden tekijöiden, kuten materiaalin laadun ja ympäristöolosuhteiden, mukaan. Peltikatto voi kestää asianmukaisella hoidolla ja huollolla hyvänä yli 50 vuotta. Hyvin hoidetulla katolla on luonnollisesti pidempi käyttöikä verrattuna kattoon, jota on laiminlyöty vuosia.

On tietysti ilmeistä, että mikäli katossasi on ilmennyt laajoja vaurioita, on katon uusiminen väistämätöntä. Katon kunnon tarkastamiseen on hyvä käyttää ammattilaisen apua.

6. Kosteusvaurio katossa -Mitä tehdä, jos katto vuotaa?

Katto vuotaa-artikkelista lainattua:

”Jos katto vuotaa, on tärkeää hoitaa ongelma välittömästi. Ensimmäinen asia on löytää vuodon lähde ja korjata se. Jos vuotoa ei korjata, vesi voi vahingoittaa kattoa ja seiniä. Lisäksi home voi kasvaa kosteissa tiloissa ja aiheuttaa terveysongelmia.”

Kuten brothersservices kirjoittaa: ”Kukaan ei koskaan halua löytää vettä vuotavan katostaan. Olitpa sitten kotona, kun vuoto alkaa, tai tulet kotiin sen luo, on tärkeää, että ryhdyt välittömästi toimiin välttääksesi kotisi lisävaurioita.”

Tässä on ensiaputoimenpiteet, jotka täytyy tehdä heti kattovuodon huomattua:

 • Paikanna ensin vuodon lähde.
  • Tämä saattaa vaatia katolle kiipeämistä tai ullakon tarkastamista kosteuden varalta. 
 • Kun olet tunnistanut, mistä vuoto tulee, voit ryhtyä toimiin pysäyttääksesi tilapäisesti veden virtauksen.
  • Tämä voi edellyttää suojapeitteen tai muovilevyn käyttöä vahingoittuneen alueen peittämiseksi, kunnes ammattimainen katontekijä voi tehdä pysyvät korjaukset.

Täältä voit lukea 7 tärkeintä neuvoa, kuinka toimia katon vesivahingon sattuessa kohdalle.

Miltä kosteusvaurio näyttää

7. Kattoremontin ajankohta-Milloin kannattaa tehdä kattoremontti?

Kattovaurioiden korjasten ajoitus on todella tärkeää suunnitella hyvissä ajoin yksilöllisesti, sillä paras aika kattoremontille riippuu useista tekijöistä. 

 • Ensinnäkin on tärkeää ottaa huomioon kattojärjestelmässäsi käytetyn materiaalin tyyppi. Jotkin katemateriaalit suosivat lämpimämpää ilmaa, kuin toiset.
 • Toiseksi sinun tulee ottaa huomioon myös alueesi sää. Ihanteellisimpana aikana kattoremontille pidetään ns. kuiva-aikaa, jolloin sateen tai lumen ei ole mahdollista häiritä prosessia.

Monia mietityttää, voiko kattoremonttia tehdä talvella ja vastaus siihen löytyy artikkelista Kattoremontti talvella:

”Kattoremontin voi hyvin tehdä talvella. Joku voisi sanoa, että jopa kannattaa tehdä, koska talvella kattoremontin saa yleensä kesäaikaa edullisemmin.

Talvella tehdyt kattoremontit kestävät yleensä yhtä kauan kuin kesällä ja siinä on omat hyvätkin puolensa, miksi kattoremonttia kannattaa harkita teetättäväksi talvisaikaan.” 

Lisää talvella tehdyistä kattoremonteista ja sen eduista voit lukea täältä.

Ajankohtaa miettiessä on tärkeää huomioida myös kulku kohteeseen. Mikäli suunnittelette kattoremonttia esimerkiksi mökille, johon kulku on talvisin haastavampaa, on hyvä aikatauluttaa remontti kesälle. Saneerauspoikien aiemmassa artikkelissa kirjoitetaankin:

”Logistiikan toimivuus voi vaikuttaa mökin kattoremontin hintaan. Huono kulku kohteeseen hankaloittaa peltien, puumateriaalien ja lavojen kuljettamista.

Jos kulku on esimerkiksi kesällä helpompaa, kannattaa kattoremontin ajankohta miettiä tarkkaan jo etukäteen.”

Toisaalta useilla on lomahuvila saaressa, jonne kulku ja tavarankuljetus sujuu parhaiten talvella jäätietä pitkin. 

Kattoremontti talvella
Kattoremontti talvella

8. Mikä on katon kaltevuus?

Yksi tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon kattoa korjattaessa, on sen kaltevuus.

Renofin artikkelissa kiteytetään hyvin, mitä katon kaltevuus tarkoittaa: 

”Katon kaltevuus tarkoittaa katon kulmaa — tai pystysuoraa nousuetäisyyttä jaettuna katon reunan ja huipun sijainnin välisellä vaakaetäisyydellä.”

Jyrkkä- ja matalakalteisen katon merkittävimmät erot pähkinänkuoressa:

 • Jyrkästi kalteva katto mahdollistaa veden, roskien ja lumen liukumisen nopeasti pois, mikä estää vaurioita tai vuotoja. Jyrkät katot vaativat kuitenkin myös enemmän materiaaleja, parempia turvatoimia ja enemmän työvoimaa tai työtunteja korjauksissa haastavien kulmiensa vuoksi.
 • Matalat katot ovat kustannustehokkaita, koska ne vaativat vähemmän materiaaleja ja vähemmän työvoimaa korjauksen aikana. Ne ovat kuitenkin alttiimpia veden kerääntymiselle, mikä voi aiheuttaa vuotoja ja rakenteellisia vaurioita, jos niitä ei huolleta riittävästi.

Lisää katon kaltevuudesta ja siihen liittyvistä huomioon otettavista asiosita pääset lukemaan täältä.

Katon kaltevuus kaadot
Katon kaltevuus kaadot

9. Saako kattoremonttiin avustusta?

Asunnonomistajille on tarjolla joitain vaihtoehtoja, jotka auttavat kompensoimaan katon korjauskustannuksia.

Yksi tällainen vaihtoehto on kotitalousvähennys. Tämän verohelpotuksen ansiosta asunnonomistajat voivat vähentää kodin parannus- ja korjauskulut verotettavista tuloistaan, mikä vähentää kokonaisverovelvollisuuttaan. 

Kotitalousvähennys kattoremonteissa 2023 –artikkelissa avataan tarkemmin kotitalousvähennykseen liittyvät ehdot ja rahallisen korvauksen määrät.

Mikäli huomaat katossasi olevan merkkejä vaurioista, on myös hyvä selvittää, voitko hakea korvausta ja apua kattoremonttiin vakuutusyhtiöltäsi. Saneerauspoikien ”Omakotitalon katto vuotaa – Korvaako vakuutus” -artikkelista voit lukea, missä tilanteissa vakuutus yleensä korvaa kattovauriot.

10. Muita huomioitavia asioita

Kattoremonttia sekä uutta kattoa asentaessa on hyvä varmistaa samassa yhteydessä, että kaikki muutkin katolla olevat asiat ovat kunnossa. 

Kattoremontin yhteydessä uusitaan usein myös esimerkiksi sadevesi- ja kattoturvatuotteet. 

 • Nämä tuovat lisähintaa remonttiin noin 1000-2500€

Mikäli suunnitelmissa on myös aurinkopaneelien asennus rakennukseen, johon kattoremontti tehdään, on paneelien asentaminen kannattavaa samaan aikaan. Lisää aurinkopaneelien asennuksesta ja sen eduista kattoremontin yhteydessä pääset lukemaan täältä.

Peltikattoremontti Saneerauspojat

Lähteet

Renoquotes

Forbesin

Renof

Todays Homeownerin

Brothersservices

Peltikatto-asennus ja hinta

Peltikatto huopakaton päälle

Todellinen kattoremontin hinta 2023

Kattoremontti laskuri

Rintamamiestalon kattoremontti

Peltikaton runkorakenne

Räystään rakenne

Katto vuotaa

Kosteusvaurio katossa

Kattoremontti talvella

Katon kaltevuus

Kotitalousvähennys kattoremonteissa 2023

Omakotitalon katto vuotaa – Korvaako vakuutus

Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä

Ota yhteyttä