Peltikatto huopakaton päälle – Hinta ja Ohje

tammi 11, 2023

Peltikatto huopakaton päälle: mitä asentaminen maksaa ja miten se tehdään

Tässä artikkelissa käsittelemme Peltikaton asentamista huopakaton päälle, sen hintaa jos urakan tilaa ulkopuolelta. Sekä ohjeet ja materiaalin kustannusarvion jos työn aikoo tehdä itse.

Peltikatto huopakaton päälle - hinta ja ohje
Peltikatto huopakaton päälle – hinta ja ohje

Kumpi on halvempi asentaa peltikatto vai huopakatto?

Kattovaihtoehtojen osalta kaksi kustannustehokkainta materiaalia ovat pelti ja huopa. Molemmilla on hyvät ja huonot puolensa. Keskeinen ero näiden kahden välillä on, että peltikatto on halvempi ja nopeampi asentaa kuin huopakatto. Kuitenkin molemmat vaihtoehdot ovat kannattavia kattomateriaalivalintoja eri tarpeiseen, yleisesti valintaan päätyvä päätös perustuu ulkonäkötekijöihin, koska molemmat vaihtoehdot silti niin lähelle saman hintaisia.

Peltikaton asennuksen hinta riippuu pitkälti projektin koosta sekä asennukseen tarvittavista lisämateriaaleista. Tyypillisesti peltikatto on edullisempi keveyden ja helpomman asennusprosessin ansiosta. Peltikaton asentaminen vaatii vähemmän nauloja asennukseen verrattuna huopakaton asentamiseen, mikä tarkoittaa sitä että asennusprosessiin kuluu vähemmän työaikaa.

Voiko peltikaton asentaa huopakaton päälle?

Kyllä, peltikaton voi asentaa huopakaton päälle. Tämä on ihanteellinen ratkaisu niille, jotka haluavat päivittää nykyistä kattojärjestelmäänsä ilman, että nykyisen huopakaton vaihtaminen kokonaan vaatii suurempaa kustannusta ja työvoimaa.

Peltikatto huopakaton päälle -asennusprosessi alkaa poistamalla huopakaton päälle mahdollisesti kertyneet roskat. Kun tämä on tehty, huopakate puretaan alaräystäistä, harjalta ja päädystä. Niin paljon että pohja tuulettuu. Pohjatöiden jälkeen peltikate asennetaan tuulettuvan ristikkorakenteen päälle.

Cladco vastaa kysymykseen näin: ”Lyhyt vastaus on kyllä. On kuitenkin otettava huomioon useita tärkeitä seikkoja, ennen kuin kiinnität peltikaton huopakaton päälle.

Pitääkö vanha huopakatto poistaa?

Vanhan huopakaton voi poistaa, mutta sitä ei ole pakko poistaa. Vanhan huopakaton päälle voi hyvin asentaa uuden peltikatteen, kunhan peltikatto asennetaan oikealla tavalla asianmukaisen tuulettuvan ristikkorakenteen päälle.

Allaolevassa osiossa ”Miten asennetaan huopakaton päälle peltikatto” avataan tätä kokonaisuutta laajemmin.

Peltikatto huopakaton päälle – Miten asennetaan huopakaton päälle peltikatto ja mitä siinä tulisi huomioida

Huopakaton päälle asennetaan normaali tuulettuva ristikkorakenne ja peltikate

Peltikatto huopakaton päälle – asennusprosessi alkaa poistamalla huopakaton päälle mahdollisesti kertyneet roskat. Kun tämä on tehty, huopakate puretaan alaräystäistä, harjalta ja päädystä. Niin paljon että pohja tuulettuu.

Kun huopakattoa on purettu niin paljon, että välipohja ja aluskatteen alla oleva tila pääsee varmasti tuulettumaan, asennetaan huopakattoa vastaan pystykoolaus. Pystykoolaus asennetaan yleensä 32mmx100mm laudoituksella.

Ruodelaudoitus huovan päälle

Peltikaton asentaminen huopakaton päälle
Peltikaton asentaminen huopakaton päälle

Ylläolevassa kuvassa ruodelautojen sovittamista ja mittaamista huopakaton päälle ennen huopakatteen harjaamista lumesta. Huomiona tästä kuvasta, että huopakatteen päälle asennettava peltikattoremontti voidaan todella hyvin toteuttaa myös talvella.

Huovan päälle asennetaan ruodelaudoitus, jonka päälle asennetaan aluskate. Ruodelaudoituksessa käytetään 32mmx100mm lautaa.

Ruodelaudoituksen päälle asennetaan aluskate

Ruodelaudoituksen päälle asennetaan aluskate. Aluskatteen päälle asennetaan ensin tuuletusimat pystyruoteiden kohdalle tuulettamaan rakennetta.

Tuuletusrimojen päälle asennetaan vaakakoolaus. Vaakakoolauksessa käytetään 22mmx100mm tai 33mmx100mm laudoitusta.

Tämän jälkeen tuulettuvan ristikkorakenteen päälle asennetaan viimein uusi peltikate.

AtticFoil Radiant Barrier Foil Insulation avaa tässä youtube-videossa selkeästi koko prosessia.

Peltikatto huopakaton päälle ohje asennukseen: 7 steppiä

  1. Puhdista huopa lumesta, risuista, sammaleesta, lehdistä tai muista roskista.
  2. Pura huopa alaräystäistä, harjalta ja päädystä. Niin paljon että pohja tuulettuu.
  3. Lisää pystykoolaus 32mmx100mm. Tarkista pystykoolauksen välit peltimateriaalin välittäjältä.
  4. Lisää pystykoolauksen päälle aluskate.
  5. Lisää aluskatteen päälle tuuletusrimat. Tuuletusrimat asennetaan pystykoolauksien kohdalle.
  6. Lisää tuuletusrimojen päälle vaakakoolaukset. Tarkista vaakakoolauksen välit peltimateriaalin välittäjältä. Vaakakoolauksessa käytetään yleensä 22mmx100 tai 32mmx100mm laudoitusta.
  7. Kiinnitä uusi peltikate.

Peltikatto huopakaton päälle – hinta ja kustannukset

Peltikaton asentaminen huopakaton päälle
Peltikaton asentaminen huopakaton päälle

Peltikaton asentaminen huopakaton päälle maksaa hyvin lähelle saman verran, mitä peltikattoremontti tiilikaton tai vanhan peltikaton tilalle maksaa. Ainoa ero hinnoittelussa tulee alun purkutöistä. Huopakaton päälle asennettaessa ei tarvitse laskea niin paljon työtunteja vanhan kattomateriaalien purkutöihin.

Peltikaton hinta määräytyy hyvin pitkälle kohteen vaikeustasosta, katon koosta, katon kaltevuudesta ja kattomateriaalista. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää noin 100€/m2 hintaa. Hinnoissa voi kuitenkin olla suurta vaihtelua aiemmin mainittujen tekijöiden puolesta. Vaihtelu on yleensä välillä 80€/m2 – 130€/m2.

Peltikaton asentaminen muiden kattotyyppien päälle

Peltikatto on suosittu valinta talonomistajille, jotka haluavat päivittää kattonsa. Se tarjoaa erinomaisen suojan sääolosuhteilta vastaan ja kestää useita vuosia vähäisellä huollolla. Peltikaton asentaminen olemassa olevan katon päälle voi kuitenkin olla hankalaa riippuen jo paikoillaan olevan pinnan tyypistä.

Asennettaessa peltikattoa toisen pinnan päälle on tärkeää varmistaa, että olemassa oleva materiaali on ehjä ja tukeva, muuten voi syntyä vakavia rakenteellisia vaurioita. Jos päätät asentaa huopakaton tai pärekaton päälle peltikaton, niiden väliin tulee luoda oikeanlainen tuulettuva ristikkorakenne sekä varmistaa, että kaikki kiinnitykset ovat varmoja ja ajanmukaisia.

Voiko uuden peltikaton asentaa vanhan peltikaton päälle?

Peltikaton asentamista vanhan peltikaton päälle ei missään tapauksessa ole suositeltavaa, eikä nykyisten rakennusmääräysten mukaista.

Vanha peltikatto tulisi purkaa, jonka jälkeen rakennetaan uusi tuulettuva runkorakenne. Uuden runkorakenteen päälle asennetaan uusi peltikate.

Peltikatto pärekaton päälle

Peltikatto pärekaton päälle voidaan asentaa täysin samalla tavalla kuin huovan päälle, mutta yleensä pärekaton päällä on joku muu kattomateriaali, esim. profiilipelti, joka täytyy purkaa ensin pois.

Me itse suosittelemme myös koko pärekaton purkamista pois, joka on kyllä todella paljon isompi työ. Tällä voidaan varmistaa tuulettuvan rakenteen toimivan oikeasti hyvin jatkossakin.

Peltikatto tiilikaton päälle

Peltikatto tiilikaton päälle asennetaan samalla tavalla kuin normaali kattoremontti tehdään taloon. Ensin puretaan vanha tiilikatto pois, jonka jälkeen tehdään uusi tuulettuva runkorakenne, jonka päälle asennetaan uusi peltikate.

Lähteet

Cladco

AtticFoil Radiant Barrier Foil Insulation