10 yleisintä kysymystä lukkosaumakatoista

joulu 20, 2023

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet asettavat katoille erityisiä vaatimuksia kestävyyden suhteen. Yksi suosituimmista kattomateriaalivaihtoehdoista on monen tyylisiin taloihin soveltuva lukkosaumakatto, jossa yhdistyvät sekä kestävä rakenne, helppohoitoisuus että visuaalinen hienostuneisuus. 

Tässä artikkelissa tutustumme lukkosaumakattoihin tarkemmin 10 aiheesta yleisimmän kysymyksen kautta. Pureudumme sen ominaisuuksiin, sekä asennukseen ja hintaan vaikuttaviin asioihin. Mikäli suunnittelet lukkosaumakattoon investoimista, tämän artikkelin avulla saat kattavan katsauksen tästä suosiota kasvattaneesta kattomateriaalista.

lukkosauma

1. Mikä on lukkosaumakatto?

Lukkosaumakatto on kattomateriaali, joka koostuu kattopelleistä, tai toiselta nimeltään kattopaneeleista, jotka liitetään toisiinsa taitettavien saumojen avulla. Lukkosaumakattoa saatetaan nimittää myös pystysaumakatoksi, sillä kiinnitysosa muodostaa paneelien välille pystysauman.

Lukkosaumakattojen vedenpitävyys on vertaansa vailla laadukkaiden materiaalien ja vesitiiviiden kiinnitystapojen vuoksi. Myös ylläpito on muihin kattomateriaaleihin verrattuna helpompaa, sillä liukas ja tasainen pinta poistaa katolle putoavat lehdet ja roskat hyvin tehokkaasti. Yhä useammat päätyvätkin lukkosaumakaton hankintaan myös sen helppohoitoisuuden vuoksi.

Lukkosaumakattoja käytetään niin asuin- kuin liikerakennuksissakin, ja niiden suosio perustuu käytännöllisyyden lisäksi myös tyylikkääseen ulkonäköön. Lukkosaumakattoa on saatavilla eri väreissä, joka ntaa myös mahdollisuuteen räätälöidä kattoa ja koko rakennuksen ilmettä.

10 yleisintä kysymystä lukkosaumakatoista

2. Miksi valita lukkosaumakatto?

Lukkosaumakatto on yksi suosituimmista peltikattomalleista. Lowe’s:n artikkelissa kiteytetään hyvin peltikaton 3 parhainta etua:

  1. Ylivoimainen pitkäikäisyys: Peltikatto voi kestää missä tahansa 40-70 vuotta, riippuen käytetyistä materiaaleista ja sijainnistasi. 
  2. Vähäinen huoltotarve: Peltikatto on vankka ja tukeva materiaali ankarimpiinkin ilmasto-olosuhteisiin.
  3. Kestävä kehitys: Useimmat peltikattomateriaalit eivät ole vain kierrätettäviä, vaan ne säästävät myös energiaa. Peltikatto heijastaa auringonsäteitä, mikä tarkoittaa, että lämpöä imeytyy vähemmän kodin sisälle lämpiminä kuukausina.

Lukkosaumakatto on järkevä valinta sen monipuolisuuden ja kestävyyden vuoksi. Käytännöllisyyden ja visuaalisen näyttävyyden yhdistelmä tekee lukkosaumakatosta houkuttelevan ratkaisun, kun suunnitellaan pitkäikäistä ja tyylikästä kattoratkaisua.

3. Lukkosaumakaton käyttöikä – Kauanko peltikatto kestää?

Lukkosaumakatot ovat todella kestäviä peltikattoja, joilta voidaan odottaa myös pitkää käyttöikää. Cloud Roofingin artikkelissa kiteytetään hyvin: 

“Oikein asennettuna peltikatolla on pisin käyttöikä verrattuna muihin markkinoilla oleviin kattomateriaaleihin. Peltikatto voi kestää jopa 100 vuotta riippuen materiaalista, josta se on valmistettu. Rajut sääolosuhteet voivat kuitenkin vaurioittaa kattoa riippumatta siitä, mistä materiaalista katto on valmistettu.”

Peltikatto voi siis kestää vuosikymmeniä tai jopa 100 vuotta, mutta on kuitenkin tärkeä muistaa, että jokainen katto vaatii ajoittain huoltoa ja kunnossapitoa. 

Sään ja lämpötilojen vaihtelut saattavat vahingoittaa kattomateriaalia ja heikentää sen suorituskykyä, jonka vuoksi katon ylläpidosta on tärkeä huolehtia. Kattohuolto -artikkelista voit lukea aiheesta lisää.

4. Lukkosaumakatto vai konesaumakatto?

Lukkosaumakatto ja konesaumakatto ovat ulkoisesti hyvin lähellä toisiaan, ja sen vuoksi ne saatetaankin joskus sekoittaa. Molemmat näistä kattomateriaaleista ovat laadukkaita peltikattoja, mutta niiden välillä on hienoisia eroja. 

Aiemmassa artikkelissamme kiteytetään hyvin suurimman teknisen eron lukkosaumatun- ja konesaumatun katon välillä: kattopaneelien kiinnitystapa. Konesaumatut peltikatot yhdistetään erikoiskoneella, joka puristaa kattopaneelit yhteen. Lukkosaumatussa katossa taas yksittäiset kattopaneelit yhdistetään toisiinsa manuaalisesti.

Lukkosaumakatot ovat helpompia ja käytännöllisempiä asentaa ja ne vaativat vähemmän erikoistyökaluja, mikä vaikuttaa usein myös asennuskustannuksiin.

5. Lukkosaumatun peltikaton asennus

Lukkosaumakaton asennus on suhteellisen vaivatonta siihen nähden, kuinka pitkän suojan se talolle antaa.

Asennusprosessi alkaa tietysti suunnittelulla, mittauksilla ja peltien leikkaamisella. Itse kattopeltien asentaminen on helppoa ja nopeaa, eikä siihen tarvita erikoistyökaluja. 

Paneelit asennetaan aina katon oikeasta reunasta vasemmalle edeten. Valmiiksi profiloidut teräspellit kiinnitetään toisiinsa lukkosaumojen avulla ja katon reunimmainen paneeli kiinnitetään ruuvaamalla ruoteisiin. Jokaisen pellin pystysauma lukittuu siis aina edellisen päälle ja ruuvit jäävät piiloon pystysauman alle. 

Mikäli suunnittelet lukkosaumakattoon investoimista, mutta katolla liikkuminen ja työskentely ei ole itselle tuttua, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Me Saneerauspojilla teemme peltikattojen asennuksia jo satojen kattojen kokemuksella. Asentajillamme on pitkä kokemus peltikattojen nopeasta asentamisesta.

Peltikaton korjaus ja huolto

6. Lukkosaumakaton hinta

Kuten Jessica Wimmer artikkelissaan kiteyttää, kattoremontin merkittävimmät kustannustekijät ovat katon materiaali ja koko, mutta myös katon tyyli ja kaltevuus vaikuttavat kokonaiskustannuksiin. Lisäksi hintaan vaikuttavat asennustyön laajuus ja vaativuus sekä tarvittavat lisävarusteet.

Lukkosaumakaton neliöhinta on noin 100€/m2. Hinnaksi muodostuu kokonaisuudessaan tyypillisesti 15 000-25 000 euroa. Lue lisää täältä.

Tarjoamme asiakkaillemme kaikkiin kohteisiimme myös mahdollisuuden rahoitukseen pankin kautta. Tällä turvaamme myös omaa kassarahoitteista yritystoimintaamme ja vähennämme remonttiin liittyviä riskitekijöitä. Lukkosaumakattojen hinta rahoituksella on alk. 139€/kk.On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka lukkosaumakaton alkuinvestointi voi tuntua aluksi korkealta, sen pitkäikäisyys ja vähäinen ylläpitotarve ja visuaalinen tekevät siitä kannattavan valinnan pitkällä aikavälillä.

Kattoremontti ja uuden katon asennus

7. Lukkosaumakatto ja aurinkopaneelit

Lukkosaumakatot ja aurinkopaneelit muodostavat modernin ja ympäristöystävällisen yhdistelmän. Lukkosaumakatot tarjoavat vankan suojan ja pitkän käyttöiän, kun taas aurinkopaneelit hyödyntävät aurinkoenergiaa kestävän sähköntuotannon aikaansaamiseksi.

Mikäli suunnitteilla on asentaa aurinkopaneelit uuteen kattoon, kannattaa ehdottomasti harkita lukkosaumakaton valintaa. Lukkosaumakaton tasainen pinta mahdollistaa aurinkopaneelien helpon asennuksen ilman merkittäviä muutoksia katon rakenteeseen.

Artikkelissa Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä neuvotaan varmistamaan, että katto on hyvässä kunnossa, mikäli aurinkopaneeleja suunnitellaan asennettavaksi vanhan katon päälle.“Ensimmäinen askel aurinkopaneelien asennusta suunnitellessa on katon kunnon arviointi. Varmista, ettei katossa ole vuotoja, ruostepisteitä tai tukkeutuneita vesikouruja ja syöksyputkia, sillä ne voivat aiheuttaa lisävaurioita aurinkopaneelien asennuksen jälkeen.”

8. Mikä peltikatto on paras?

Kattomateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon useita tekijöitä, kuten käyttöikä, tehokkuus ja ulkonäkö. Myös kunkin materiaalivaihtoehdon asennus-, materiaali- ja ylläpitokustannukset on hyvä laskea. Suurin syy lukkosaumakaton valintaan on se, että näitä edellä mainittuja asioita pohtimalla ymmärretään, että pitkällä aikavälillä tämä kattomateriaali on kaikista kannattavin. Saneerauspoikien tarjoamista kattomateriaaleista juuri lukkosaumakatto, eli JanLan JL JALO on laadukkain. Kolmesta vaihtoehdosta tämä on myös kallein. Artikkelista Peltikatto –Asennus ja hinta -artikkelista voit lukea tarkempaa vertailua tarjoamistamme kattomateriaaleista.

9. Mitä tehdä, jos lukkosaumakatto vuotaa?

Mikäli huomaat katon vuotavan, nopea ja asianmukainen reagointi auttaa minimoimaan vahingot ja säästämään korjauskustannuksissa.

Dan Stout kirjoittaa artikkelissaan 4 tärkeintä toimenpidettä, mikäli huomaat katon vuotavan:

  1. Stabilisoi tilanne 
  2. Etsi ja korjaa
  3. Kuivaa vaurio
  4. Korjaa katto 

Ensimmäinen askel on vakauttaa vuodon ympärillä oleva alue. Kattovuodon alle on hyvä asettaa ämpäri keräämään vesi ja estämään lisävahinkoja. 

Seuraavaksi on aika paikantaa vuoto tarkkailemalla vesivahinkoja ja kosteuden merkkejä. Turvallisuus on kuitenkin tärkeää pitää mielessä, joten katolle ei kannata kiivetä, mikäli se ei ole ennestään tuttua. 

Tarkan arvion vaurion laajuudesta ja korjauskustannuksista saat kattoalan ammattilaiselta. Ammattilaisen saapumista odotellessa voi tehdä väliaikaisia korjauksia, kuten vuodon väliaikaisen tiivistämisen tai suojauksen.

10. Kokemuksia lukkosaumakatoista

Lukkosaumakatot ovat saaneet positiivista palautetta monilta käyttäjiltä niiden kestävyyden, tyylikkään ulkonäön ja vähäisen ylläpitotarpeen vuoksi. Monet käyttäjät arvostavat siis sitä, että lukkosaumakatto tarjoaa suojan sääolosuhteilta ja kestää hyvin aikaa ilman merkittävää huoltoa. Käyttäjät ovat myös huomanneet, että lukkosaumakaton asennus on suhteellisen vaivatonta ja nopeaa. 

Olemme saaneet mieltä lämmittävää palautetta tyytyväisiltä asiakkailtamme. Erään asiakkaamme kokemus: “Isossa rivitaloyhtiössämme toteutettiin juuri kattoremontti. Kaikki sujui hienosti. Tekijät ovat todella ammattitaitoisia ja super ahkeria sekä erittäin ystävällisiä. Piha-alue oli koko ajan erittäin siisti ja työn valmistuttua he vielä siivosivat kaiken mahdollisen pienimmänkin roskan ja ruuvin pois. Suosittelen ehdottomasti!”

Lukkosaumakatto on koettu erittäin positiiviseksi niin rintamamiestaloissa kuin moderneissa kivitaloissakin.

Lähteet

Lowe’s

Cloud Roofingin

Familyhandyman

Peltikatto –Asennus ja hinta

Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä

Kattohuolto

Rahoitus