Peltikatto – Asennus ja Hinta

touko 15, 2023

Peltikate on kestävyytensä ja pitkäikäisyytensä ansiosta tänä päivänä todella suosittu
valinta niin asuntojen, kuin yritystenkin omistajien keskuudessa.
Huomasitpa tai et, peltikattoja on kaikkialla. Et luultavasti tavallisesti katso rakennusten
kattoja, mutta ajaessasi millä tahansa tiellä, missä tahansa kaupungissa, löydät
todennäköisesti useita taloja, joissa on jonkinlainen peltikatto.
Peltikatot tarjoavat rakenteellisen kestävyyden lisäksi myös monia muita etuja muihin
kattomateriaaleihin verrattuna.
Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät peltikattoon, sekä sen asennukseen ja hintaan
vaikuttavat asiat.

Millainen on peltikatto?

Decran artikkelissa kuvataan hauskasti:

Peltikatto-termi voi tuoda esiin visioita vanhoista vajoista, tehdaskatoista tai isoisän muinaisesta navetasta. Peltikatto on valmistettu metallista, joka on päällystetty esim. tinalla tai lyijyllä. Vaikka pelti ei ole enää yleisesti käytetty kattomateriaali, termiä peltikatto käytetään edelleen kuvaamaan metallikattoa, teräskattoa ja galvanoitua teräskattoa. Peltikatto oli ja on edelleen erittäin kustannustehokas, vähän huoltoa vaativa ratkaisu niin kauan kuin etusijalla ovat suoja sääolosuhteilta ja katon kestävyys.”

Peltikatot ovat tulleet yhä suositummiksi kattoteollisuudessa niin omakotitaloissa, kuin suurissa tehtaissakin. Peltikatto tarjoaa kodin omistajille mielenrauhan turvaamalla kodin rakenteen äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamilta vaurioilta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos etsit pitkäikäistä kattoratkaisua, joka kestää ankarat sääolosuhteet ja vaatii vain vähän huoltoa, peltikatto on juuri sitä mitä tarvitset.

Mikä on konesaumattu peltikatto?

Konesaumattu peltikatto on kattomateriaali, joka on valmistettu toisiinsa lukittuvista kattopaneeleista. Peltien välinen pystysauma puristetaan koneella yhteen ja sen avulla luodaan tiivis sauma, joka estää veden pääsyn rakennukseen.

Westernstatesmetalroofingin artikkelissa kerrotaan pystysaumatusta katosta hyvin:

”Mekaanisesti saumatut peltikatot koostuvat kattopaneeleista, joissa on piilokiinnitysjärjestelmä. Ne on suunniteltu kiinnitettävän toisiinsa kohdistetuilla pidikkeillä yhteen mekaanisella- tai käsisaumalla. Paneelien yhteenkiinnittäminen tekee katteesta säänkestävämmän ja tämän vuoksi vuoto-ongelmien riski pienenee.”

Tämän tyyppistä kattoa voidaan käyttää sekä asuin- että liikerakennuksissa, ja se tarjoaa monia etuja muihin kattomateriaalityyppeihin verrattuna.

Lukkosaumattu peltikatto-Miten eroaa konesaumatusta?

Lukkosaumattu peltikatto on katto, joka on koottu yksittäisitä kattopelleistä, jotka lukitaan toisiinsa muodostamaan rakennukselle tiiviin yhtenäisen katteen.

Suurin tekninen ero lukkosaumatun- ja konesaumatun katon välillä on kiinnitystapa:

 • Konesaumatut peltikatot yhdistetään erikoiskoneella, joka puristaa metallipaneelit yhteen.

Lukkosaumatussa katossa yksittäiset kattopaneelit yhdistetään toisiinsa manuaalisesti.

Millainen on peltikaton rakenne?

Peltikaton rakenne koostuu useasta eri osasta ja kerroksesta.

Saneerauspoikien artikkelissa on hyvin eriteltynä peltikatteen yleisin rakenne:

 • Höyrysulku
  • Tällä estetään lämpimän ja kostean sisäilman kondensoitumista eristeisiin tai katteisiin
 • Eristevillat
  • Tällä eristetään taloa ja minimoidaan lämpöhukkaa
 • Yläpohja
  • talon ja kattorakenteiden välinen tila, jossa ilma siirtyy ulkotilaan
 • Kattotuolit, eli kattoristikot
 • Aluskate
 • Tuuletuslaudat
  • Asennetaan aluskatteen päälle. Tällä eristetään kattoruoteita aluskatteesta ja tehdään katosta tuulettuvampi.
 • Kattoruoteet
 • Peltikate
  • Kiinnitetään kattoruoteisiin

Peltikaton rakenteesta pääset lukemaan kattavammin täältä.

Peltikaton käyttöikä

Peltikatot tunnetaan niiden kestävyydestään ja pitkäikäisyydestään.

Sheffieldmetalsin artikkelissa kerrotaan hyvin:

”peltikatto on suunniteltu kestämään jopa vuosikymmeniä pidempään kuin mikään muu kattomateriaali. Itse asiassa monet kuluttajat päätyvät lopulta peltikaton ostoon sen vuoksi, että se on viimeinen katto, joka heidän on koskaan asennettava kotiinsa tai yritykseensä. Käytetyn metallimateriaalin tyypistä riippuen useimmat peltikatot kestävät yli 50 vuotta ilman suuria vaurioita tai korroosiota.”

Peltikatto kestää useita muita materiaaleja paremmin vaihtelevat sääolosuhteet; lumi- ja vesisateet, tuulen sekä vuodenaikojen mukaan vaihtelevat äärilämpötilat.

Peltikaton käyttöikä riippuu kuitenkin myös käytettyjen materiaalien laadusta, asennusprosessista sekä huoltokäytännöistä.

 • Oikeaoppinen asennus on ratkaisevan tärkeää, jotta katto kestää odotetun käyttöiän ilman vuotoja ja vaurioita.
 • Säännölliset tarkastukset ja huollot pidentävät peltikaton käyttöikää, jotta mahdolliset viat ehditään huomata ennen kuin suurempia vaurioita ehtii syntyä.

Vanhan peltikaton uusiminen

Vahvimmatkin katot saattavat vaatia korjausta tai jopa koko katon uusimista ajoittain.

Jos katossa on kulumisen tai vaurion merkkejä, on tärkeää ryhtyä välittömiin toimiin hakemalla ammattiapua. Katon korjaaminen vaatii laajaa tietämystä ja taitoja materiaalien käsittelystä sekä käsiteltävien ongelmien ymmärtämistä.

Uusimmalla, kehittyneellä tekniikalla peltikatto tarjoaa kustannustehokkaan ja kestävän vaihtoehdon, joka ei ainoastaan paranna kotisi esteettistä ulkonäköä, vaan myös lisää sen arvoa. Jos harkitset vanhan peltikattosi uusimista, peltikatteen pitäisi ehdottomasti olla listallasi.

Vanhan katon uusimista suunnitellessa on hyvä tiedostaa, että myös muita katemateriaaleja voidaan vaihtaa peltikattoon. Saneerauspoikien artikkelissa kerrotaan näistä tapauksista:

 • Peltikatto huopakaton päälle: Tämä on peltikattoremonteista hinnaltaan edullisin. Vanhaa kattomateriaalia ei tarvitse poistaa eikä kierrättää, vaan uuden peltikaton voidaan asentaa huopakaton päälle.
 • Vanhan peltikaton vaihto uuteen peltikattoon: Peltikaton purku ja poisvienti aiheuttavat lisäkuluja, mutta kierrättäessä pellistä voi saada rahaa takaisin.
 • Tiilikaton vaihtaminen peltikatoksi: Tämä on näistä remonteista kallein. Tiilikaton purkaminen sekä tiilien poisvienti ja kierrätys tuo lisäkuluja.

Loppujen lopuksi investoiminen korkealaatuiseen peltikattoon on vain puoli voittoa; asianmukainen huolto ja oikea-aikainen korjaus ovat ratkaisevan tärkeitä pitkän aikavälin suorituskyvyn takaamiseksi.

Peltikaton hinta-mitä peltikatto maksaa?

Omakotitalon kattoremontin hinta
Omakotitalon kattoremontin hinta

Peltikatto on erinomainen valinta asunnonomistajille, jotka haluavat parantaa kotinsa kestävyyttä, pitkäikäisyyttä ja energiatehokkuutta. Yksi tärkeimmistä tekijöistä, jota ihmiset harkitsevat uutta kattoa valitessaan, on hinta. Mitä sitten maksaa omakotitalon peltikatto?

Todellinen kattoremontin hinta 2023-artikkelissa kerrotaan:

”Peltikattoremontti voi samaan kohteeseen maksaa profiilipeltikatteella 15000 € ja konesaumatulla pellillä päällystettynä yli 25000 €, joten peltikattoremonttienkin hinnoissa on isoja eroja, mitkä muodostuu kattoremontin sisällöstä. Peltikattoremontin hinta määräytyy aina remontin sisällön mukaan.”

Peltikaton hinta riippuu useista tekijöistä, kuten rakennuksen sijainnista, katon koosta ja muodosta, sekä käytetyn metallin laadusta ja paksuudesta.

Hintoja vertaillessa on hyvä huomioida rakennuskustannusten lisäksi myös ylläpitokustannukset, sillä esimerkiksi peltikatto vaatii huomattavasti vähemmän huoltoa, kuin muut materiaalit.

Lisäksi peltikate tunnetaan kyvystään heijastaa lämpöä pois rakennuksen sisätiloista kuumina kuukausina, mikä pitää asukkaat viileinä ja samalla pienentää energiakuluja.

Mikä on halvin peltikatto?

Peltikattoja on tarjolla eri malleja, kokoja ja värejä, joten jokaiseen rakennukseen löytyy sen ulkonäköä imarteleva peltikatemateriaali. Kattomateriaalia valitessa yksi iso vaikuttava tekijä on usein myös hinta.

Saneerauspojat myyvät asennettuna JanLan kattopeltejä, joita on tarjolla kolme erilaista vaihtoehtoa. Eri katemateriaalien hinta- ja ominaisuuserot eriteltynä:

 • JL JALO
  • Lukkosaumattu peltikattoPellin paksuus: 0,6mmRuoteiden jako: 30 cmKiinnitystapa: Katto asennetaan oikealta vasemmalle. Pellit kiinnitetään toisiinsa lukkosaumojen avulla ja katon vasemman puoleinen sivu kiinnitetään ruoteisiin.Ominaisuudet: Soveltuu hyvin sekä jyrkille, että loiville katoille. Tätä käytetään sekä uusiin rakennuksiin, että vanhoihin rintamamiestaloihinkin. (Rintamamiestalon kattoremonteista voit lukea lisää täältä)
  • Hinnaltaan tämä on tarjolla olevista vaihtoehdoista kallein.
 • JL LUX
  • TiilikuviopeltiPellin paksuus: 0,6mmRuoteiden jako: 35cmKiinnitystapa: Tiilikuviopelti kiinnitetään pellin läpi poraamalla.Ominaisuudet: Katto on kaunis, kestävä ja nopea asentaa. Sopii esteettisen näyttävyytensä vuoksi hyvin perinteisiin rakennuksiin.
  • Hinta on lukkosaumakattoon verrattuna 1500-2000€ edullisempi.
 • JL 20
  • SuoraprofiilipeltiPellin paksuus: 0,45-1mmRuoteiden jako: 35cmKiinnitystapa: Suoraprofiilipelti kiinnitetään pellin läpi poraamalla.Ominaisuudet: Katto on kestävä ja nopea asentaa.Suoralinjainen muotoilu soveltuu sekä katto-, että seinäprofiiliksi.Käytetään sekä teollisuudessa, että myös asuinrakennuksissa.
  • JL20 on kaikista halvin vaihtoehto katolle. JL Jaloon (lukkosaumakattoon) verrattuna JL20 on n.2000-2500€ halvempi materiaali.

Konesaumattu peltikatto hinta

Lukko- sekä konesaumatuista peltikatoista on tullut viime vuosina yhä suositumpia niiden parantuneen kestävyyden ja esteettisen vetovoiman ansiosta.

Koneella saumatun peltikaton hintaa harkittaessa on otettava huomioon useita keskeisiä tekijöitä.

 • Esimerkiksi katon koolla ja muodolla on suuri merkitys kokonaiskustannusten määrittämisessä.
 • Muut muuttujat, kuten työvoimakustannukset, luvat ja vakuutukset, voivat myös vaikuttaa hinnoitteluun.

Konesaumattu katto on kustannuksiltaan huomattavasti kalliimpi, kuin lukkosaumakate. Ulkonäöltään ja teknisiltä ominaisuuksiltaan ne ovat kuitenkin lähellä toisiaan.

Tarkemmin kattoremontin hinnoista voit lukea täältä.

Mitä maksaa peltikaton asennus?

Peltikaton asennus
Peltikaton asennus

Asennuksen hinta riippuu useista tekijöistä, kuten talon korkeudesta, työn monimutkaisuudesta ja valitsemastasi peltikattomateriaalista.

Peltikaton asennuksen urakkahinta (materiaalikustannukset mukaan lukien) on keskimäärin 18 000€. Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että asennuksen osuus on kattoremontin hinnasta 50-60%.

 • 18 000€:n suuruisen kattoremontin asennus-osuus on siis 9000-10 800€.

Huolimatta peltikattojen asentamiseen tarvittavista alkuinvestoinneista monet asunnonomistajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että se on sen arvoista pitkällä aikavälillä.

Peltikaton voi asentaa myös vanhojen ruoteiden päälle. Tätä rakennustapaa kutsutaan pellinvaihdoksi. Pellinvaihdolla asiakas yleensää säästää puumateriaalien ja asennustöiden vuoksi noin 20-30% urakkasummasta verrattuna täyteen kattoremonttiin.

Saako peltikattoremontista kotitalousvähennystä?

Useita asunnonomistajia kiinnostaa, voivatko he saada kotitalousvähennystä peltikaton remontista. Vastaus on kyllä, kotitalousvähennystä voi saada seuraavalla tavalla:

 • Kotitalousvähennyksen määrä on 40% ja se lasketaan ainoastaan työnosuudesta.
  • Työnosuus kattoremonteissa on yleensä loppusummasta 50-60%.
  • Kotitalousvähennykseen kuuluu 100€ omavastuu
 • Kotitalousvähennystä kattoremonteissa saa vuodessa maksimissaan 2250 € / henkilö.
  • Kotitalousvähennyksen voi saada maksimissaan 2 henkilöä / talous.

Kattoremontin kotitalousvähennyksistä pääset laajemmin lukemaan täältä.

Peltikaton paikkaus ja pesu

Peltikattojen huollon olennainen osa on säännöllinen pesu ja tarpeen vaatiessa myös paikkaus.

Modernizen artikkelissa neuvotaan hankaamaan kattoa tietyin väliajoin ja tämän lisäksi levittämään katolle suojapinnoitteen, joka varmistaa katon kestävyyden ja esteettisesti näyttävän ulkonäön.

Ilman säännöllistä pesua peltikattoihin voi kertyä likaa, roskia ja jopa hometta.

Peltikaton pesussa monet asunnonomistajat saattavat tuntea houkutusta käyttää vahvoja kemikaaleja tai korkeapainepesureita. Tämä voi kuitenkin vaurioittaa katon pintaa ja vaarantaa sen rakenteellista eheyttä ajan myötä. Sen sijaan asunnon omistajille suositellaan käytettäväksi erityisesti peltikatoille suunniteltua hellävaraista puhdistusliuosta ja pehmeäharjaista harjaa tai matalapainepesuria.

Peltikaton pesu ei ainoastaan lisää kotisi esteettistä ulkonäköä, vaan myös suojaa sijoitustasi pitkällä aikavälillä.

Lähteet

Sheffieldmetals

Westernstatesmetalroofing

JanLa

Modernize

DecraSaneerauspojat (Runkorakenne, Kattoremontin hinta, Kotitalousvähennys)