Huopakatto on ollut suosittu valinta suomalaisten kotien kattomateriaalina. Mutta kuten kaikki muutkin kattomateriaalit, myös huopakatto vaatii säännöllistä huoltoa sekä ajan mittaan myös uusimista.
Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin huopakaton uusiminen on ajankohtaista, mitä vaiheita siihen kuuluu ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon uutta kattomateriaalia valitessa.
Milloin huopakatto pitää uusia?
Kun katto alkaa lähestyä käyttöikänsä loppua tai näyttää merkkejä vaurioista, on aika harkita sen uusimista.
Huopakaton uusiminen tulee ajankohtaiseksi, kun katon pinnassa alkaa näkyä merkkejä kulumisesta tai vaurioista, kuten halkeamia, repeämiä tai irronneita huopapaloja. Lisäksi, jos katto alkaa vuotaa tai siinä on merkkejä homeesta, katon uusiminen on usein välttämätöntä.
Mikä on huopakaton käyttöikä?
Huopakaton käyttöikä riippuu monista tekijöistä, kuten asennuksen laadusta, materiaalin valinnasta ja katon huollosta ja ylläpitotavoista.
Kuten Roofing Megastoren artikkelissa kerrotaan, keskimäärin jokainen kattohuopatyyppi kestää vähintään 10 vuotta vakiona, mutta oikealla hoidolla ja huollolla käyttöikä voi olla jopa 30 vuotta. Edistyksellisimpien kattohuopamateriaalien kohdalla voidaan kuitenkin puhua jopa 40-50 vuoden käyttöiästä.
Voiko vanhan huopakaton päälle asentaa uuden katon?
Moni pohtii, voiko vanhan huopakaton jättää paikoilleen ja asentaa sen päälle uuden katon. Uuden katon asennus vanhan huopakaton päälle on mahdollista tietyissä tapauksissa, mutta se riippuu vanhan katon kunnosta ja rakenteista. Huopakaton asennus vanhan katon päälle voi olla kustannustehokas vaihtoehto, jos vanha katto on vielä rakenteellisesti ehjä ja kantava.
Peltikatto huopakaton päälle -artikkelissa avataan tätä asennusprosessia hyvin:
“Peltikatto huopakaton päälle -asennusprosessi alkaa poistamalla huopakaton päälle mahdollisesti kertyneet roskat. Kun tämä on tehty, huopakate puretaan alaräystäistä, harjalta ja päädystä sen verran, että pohja pääsee tuulettumaan. Pohjatöiden jälkeen peltikate asennetaan tuulettuvan ristikkorakenteen päälle.”
Alla olevalla videolla näytetään, kuinka uusi peltikate voidaan asentaa vanhan huopakatteen päälle.
Mitä ovat huopakaton uusimisen vaiheet?
Huopakaton uusiminen alkaa aina perusteellisella katon kuntotarkastuksella. Tällä saadaan selville, kuinka laaja kattoremontin tarve on.
Kuntotarkastuksessa tarkistetaan sekä vanhan huopakatteen, että myös katon alusrakenteiden kunto. Mikäli nämä ovat kunnossa, voidaan uusi katemateriaali asentaa vanhan huopakaton päälle. Jos vanhat rakenteet ovat kuitenkin heikot, tulee vanha huopakate purkaa ja rakenteelliset vauriot korjata, ennen kuin uusi kattomateriaali voidaan asentaa.
Kattoremontin vaiheet vaihtelevat pitkälti sen mukaan, mikä uusi valittu katemateriaali on. Peltikaton asennus –artikkelissa käydään perusteellisesti läpi peltikattoremontille tyypilliset työvaiheet. Näihin kuuluu katon tuuletuksen varmistaminen, pystyruoteiden, aluskatteen ja ruodelaudoituksen asennus, otsalautojen kiinnitys, kattopeltien asennus, sekä lopuksi tippalistan, päätyreunalistan ja harjalistan asennus ja läpivientien pellitys.
Miten valita uusi kattomateriaali?
Kun vanha katto on tullut tiensä päähän, on aika miettiä, mikä kattomateriaali olisi paras valinta uudelle katolle. Uutta kattomateriaalia valitessa on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, kuten talon tyyli, kattorakenteiden kunto, budjetti sekä paikalliset sääolosuhteet. Huopakatto on monien suosiossa sen hiljaisuuden, joustavuuden ja edullisuuden vuoksi. Se sopii useista muista materiaaleista poiketen erityisesti loiville katoille.
Markkinoilla on kuitenkin huopakatteen lisäksi muitakin katemateriaaleja, joista suosituimpia Suomessa ovat peltikatto ja tiilikatto. Peltikatto on viime vuosina noussut merkittävään suosioon sen kestävyytensä, pitkäikäisyytensä, energiatehokkuutensa sekä vähäisten huoltotarpeidensa ansiosta.
Kattomateriaalin valinnassa tulee siis tarkkaan pohtia niitä ominaisuuksia, mitä uudelta kattomateriaalilta toivoo.
Mitä huopakaton uusiminen maksaa?
Huopakaton uusimisen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten katon koosta, kunnosta ja käytettävistä materiaaleista.
Huopakaton uusiminen hinta voi vaihdella huomattavasti, mutta yleisesti ottaen kattoremontin hinta Suomessa liikkuu 50–150 euron neliöhintaluokassa.
Kumpi on halvempi, peltikatto vai huopakatto?
Kun vertaillaan huopakaton ja peltikaton hintoja, huopakatto on usein alkuinvestoinniltaan hieman edullisempi. Huopakaton hinta verrattuna peltikattoon on tyypillisesti alhaisempi, mutta on tärkeää ottaa huomioon myös katon elinkaari ja huoltotarpeet.
Peltikatto on pitkäikäisempi, energiatehokkaampi ja vähemmän huoltoa vaativa kattomateriaali, mikä tekee siitä usein pitkällä aikavälillä kustannustehokkaamman vaihtoehdon.