Katon mallilla on suuri merkitys rakennuksen yleisilmeeseen, ulkoasuun ja arkkitehtuuriin, vaikka hyvin istuvaa kattoa ei välttämättä kummemmin rekisteröidäkään. Mansardikatto on kuitenkin kattomallina sellainen, jonka näyttävä yleisilme ei jää kenelläkään huomaamatta. Mansardikatot ovat varmasti yksi yleisimmistä kattotyypeistä, joihin ihmiset kiinnittävät ohi kulkiessaankin huomiota.
Mutta millainen tarkalleen ottaen on mansardikatto? Perehdymme siihen tässä artikkelissa nyt tarkemmin.
Mikä on mansardikatto?
Mansardikatto on nelisivuinen kattotyyppi, joka koostuu kahdesta osasta: jyrkästä alaosasta sekä loivemmasta yläosasta.
Mansardikaton rakenne mahdollistaa lisätilan luomisen yläkerrassa, koska katolla on enemmän pystysuuntaista tilaa kuin perinteisissä kattorakenteissa.
Mansardikatolle on tunnusomaista sen tyylikäs ulkomuoto. Ne ovat malliltaan usein symmetrisiä ja se on suosittu valinta erityisesti maalaisromanttisessa arkkitehtuurissa. Mansardikattoja käytetään tyypillisesti suurissa ja näyttävissä rakennuksissa, kuten vanhoissa taloissa, sekä historiallisissa palatseissa ja kirkoissa.
Mansardikatto eli taitekatto
Mansardikatto on taitekatto, jota kutsutaan myös nimellä mansettikatto. Tätä monella termillä tunnettua kattotyyppiä on kuvailtu “mikä on harjakatto”-artikkelissa hyvin:
“Taitekatto on kattotyypeistä se moniulotteisin, joka koostuu useista eri kulmaisista, tasoista ja osista, luoden leikkisän, monimutkaisen ja tyylikkään lopputuloksen.”
Mansardikaton parhaimpiin puoliin kuuluukin sen arkkitehdillinen monimuotoisuus, mikä vaikuttaa suuresti talon esteettisyyteen.
Myös Bill Ragan roofingille tehdyssä artikkelissa kuvataan taitekaton olevan yksi ainutlaatuisimmista kattotyypeistä, joka erottuu hyvin naapuruston yleisimmistä katoista.
Mansardikaton historia
Mansardikatto on yksi vanhoista kattomalleista, jota on arkkitehtuurin historiassa nähty jo 1500- luvulta asti.
Britannicalle tehdyssä artikkelissa kerrotaan tarkemmin mansardi-nimen historiasta seuraavanlaisesti:
”Vaikka Pierre Lescot, joka työskenteli Louvressa, käytti mansardikatto-tyyliä jo 1500-luvun puolivälissä Englannissa ja Italiassa, se nimettiin vasta 1600-luvulla arkkitehdin François Mansartin mukaan, joka käytti sitä Pariisin kuuluisissa hotelleissa”
Myöhemmin 1800-luvun puolivälissä se oli erityisen suosittu Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Siitä lähtien tähän päivään asti mansardikattoja on näkynyt kaupunkien katukuvassa ympäri maailman.
Mansardikattoa on suosittu erityisesti klassisissa rakennuksissa. Vaikka mansardikattoa on kautta aikain pidetty näyttävänä kattomallina, suhteellisen harvat ovat kuitenkin uskaltaneet sen omaan kotiinsa valita.
Mansardikatto Suomessa
Mansardikatot ovat näkyvä elementti myös monissa Suomen historiallisissa rakennuksissa, erityisesti 1800-luvun ja varhaisen 1900-luvun kaupunkitaloissa. Mansardikaton valinnalla on pyritty lisäämään rakennuksen arkkitehtonista viehätysvoimaa.
Mansardikatot ovat tuoneet mukanaan ranskalaisen arkkitehtuurin vaikutteita suomalaiseenkin kaupunkimiljööseen. Niitä näkyy usein Helsingin, sekä muiden kaupunkien vanhojen keskustojen katukuvassa.
Iltalehden mukaan ruotsalainen huvilatyyli on inspiroinut suomalaisia valitsemaan mansardikaton myös viimeisten vuosikymmenten ajan.
Mansardikaton rakenne
Kuten jo aiemmin artikkelista on käynyt ilmi, mansardikatto koostuu loivasta yläosasta ja jyrkästä alaosasta, mahdollistaen lisätilan yläkertaan.
Katon malli määrittää ristikoiden muodon, ja mansardikatosta puhuttaessa ristikoilta vaaditaan erityistä vahvuutta. Vahvistetut kattoristikot tukevat kattorakenteita sekä katon painoa ja varmistavat sen kestävyyden
Miksi valita pulpettikatto– artikkelissa on listattuna hyvin tyypillinen katon rakenne. Eri kattotyyppejä yhdistää melko pitkälti samat rakenteet, joten tämä pätee myös mansardikattoon:
- höyrysulku – tällä estetään lämpimän ja kostean sisäilman kondensoitumista eristeisiin tai katteisiin
- eristevillat – tällä eristetään taloa ja minimoidaan lämpöhukkaa
- yläpohja – talon ja kattorakenteiden välinen tila, jossa ilma siirtyy ulkotilaan
- kattotuolit, eli kattoristikot – katon tukirakenteet
- aluskate, jonka päälle asennetaan tuuletuslaudat ja kattoruoteet
- tuuletuslaudat – tällä eristetään kattoruoteita aluskatteesta ja tehdään katosta tuulettuvampi
- kattoruoteet – kattoruoteisiin kiinnitetään peltikate
- peltikate
Mansardikaton ongelmat
Koska mansardikatot koostuvat tyypillisesti jyrkästä alaosasta ja loivemmasta yläosasta, ne voivat vaikeuttaa palo-osastointia ja sammutustoimia. Lisäksi mansardikattojen monimutkaiset rakenneratkaisut voivat tarjota “piilopaikkoja” tulipalolle, mikä vaikeuttaa palon leviämisen hallintaa, etenkin vanhoissa taloissa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että vanhempienkin mansardikattojen ongelmat voidaan hyvin minimoida huolehtimalla katon kunnosta ja tiiviydestä. Nykypäivän rakennus- ja turvallisuusmääräykset ovat Suomessa todella tiukasti valvotut, joten oikealla tavalla valmistettua uutta mansardikattoa voidaan pitää muiden kattotyyppien veroisina.
Paras materiaali mansardikattoon
Kuten muissakin kattotyypeissä, myös mansardikatoissa käytetty materiaali vaihtelee paljon rakennuksen tyypin ja tyylin mukaan. Yleisimpiä mansardikattojen materiaaleja ovat pelti- tai tiilikate.
Me Saneerauspojilla teemme peltikattoremontteja vanhoihin mansardikattoihin. Yhä useampi päätyy valitsemaan peltikaton sen lukuisten etujensa vuoksi.
Ensinnäkin, peltikatto on hyvin kestävä, ja se tarjoaa hyvän suojan Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Peltikatto soveltuu mansardikattoon erityisen hyvin myös sen vuoksi, että sitä voidaan käyttää sekä loiviin, että jyrkkiin kattoihin, kun taas esimerkiksi tiilikatto ei loivapiirteisiin kattoihin sovellu.
Peltikattoa pidetään taloudellisesti kannattavana vaihtoehtona sen pitkäikäisyyden, helpon kunnossapidon sekä pitkien huoltovälien vuoksi.
Saneerauspojille tehdyssä artikkelissa “miten valita oikea kattomateriaali”, kerrotaan kattavammin eri kattomateriaaleista ja niiden ominaisuuksista.
Vanhan mansardikaton remontointi
Mansardikaton remontointi vaatii erityisosaamista ja ammattitaitoa monimutkaisen rakenteen takia. Työskentely tällaisella katolla voi olla vaarallista ilman asianmukaista ammattitaitoa ja varusteita.
Työturvallisuuden lisäksi mansardikaton lukuisat taitekohdat voi altistaa vuodoille ja vaurioille, mikäli niitä ei asenneta oikein.
Meillä saneerauspojilla on kokemusta tällaisten rakennusten kattoremonteista, joten pystymme arvioimaan katon kunnon perusteellisesti ja tunnistamaan mahdolliset ongelmat, kuten jo aiemmin mainitut vuodot tai rakenteelliset vauriot.
Ota rohkeasti yhteyttä, sillä ammattilaisen käsissä autat välttämään tulevia ongelmia ja varmistat, että mansardikattoinen talosi on pitkäikäinen ja säilyy turvallisena ja toimivana.
Yhteenveto
Kuten artikkelista olemme saaneet oppia, mansardikatto on arkkitehtoninen kattotyyppi, joka tunnetaan sen monimuotoisesti mallistaan: jyrkästä alaosasta ja loivemmasta yläosasta.
Mansardikaton monimutkaisuutta ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä oikeanlaisella kunnossapidolle se tarjoaa lisäarvoa rakennukselle, sekä ulkonäön että toiminnallisuuden suhteen.
Mansardikatto tuo rakennukselle elegantin ja viehättävän ilmeen. Tämä tyyli on tuonut katukuvaamme paljon kauneutta niin vanhoissa ja isoissa rakennuksissa, kuin pienissä maalaiskartanoissakin.
Lähteet
Saneerauspojat -kattomateriaalit
Saneerauspojat- mikä on harjakatto