Saumapeltikaton valinta –Konesaumakatto vai lukkosaumakatto? 

syys 13, 2024

Käsittelemme tässä artikkelissa saumapeltikaton valintaa, keskittymällä kahteen suosittuun vaihtoehtoon: konesaumakattoon ja lukkosaumakattoon.  

Molemmat katotyypit tarjoavat kestävän ja tyylikkään ratkaisun suomalaisiin olosuhteisiin, mutta niiden välillä on muutamia huomattavia eroja, jotka vaikuttavat muun muassa katon asennukseen sekä ulkonäköön.  

Perehdymme nyt näiden kattojen ominaisuuksiin, asennustapoihin sekä niihin liittyviin kustannustekijöihin. 

Konesaumakatto vai lukkosaumakatto? 

Mikä on saumapeltikatto? 

Saumapeltikatto on peltikattotyyppi, jossa peltilevyt liitetään toisiinsa nimensä mukaisesti saumaamalla, eli taivuttamalla reunasaumat tiiviisti yhteen. AD:n artikkelissa kuvataan näitä hyvin: 

“Saumapeltikatot on helppo tunnistaa yhdellä silmäyksellä – niiden tärkeimmät ominaisuudet ovat pystysaumat, jotka kulkevat pystysuunnassa huipusta räystäisiin. Nämä saumat sisältävät kiinnikkeet, jotka lukitsevat peltikattopaneelit yhteen, ja koska kiinnikkeet eivät ole esillä, tämä kattojärjestelmä on käytännössä vesitiivis.” 

Pystysaumatekniikka siis varmistaa, että katto on erittäin kestävä ja vedenpitävä, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan vaihteleviin sääolosuhteisiin.  

Suomessa yleisimmät saumapeltikatot voi olla joko konesaumattuja tai lukkosaumattuja, joihin tutustummekin tässä artikkelissa nyt hieman tarkemmin. 

Mistä tunnistaa konesaumakaton?  

Kuten jo aiemmin mainitsimme, konesaumakatto on pystysaumakate, jota kuvataan hyvin artikkelissa Peltikatto – Asennus ja Hinta

“Konesaumattu peltikatto on kattomateriaali, joka on valmistettu toisiinsa lukittuvista kattopaneeleista. Peltien välinen pystysauma puristetaan koneella yhteen ja sen avulla luodaan tiivis sauma, joka estää veden pääsyn rakennukseen.” 

Mutta miten konesaumakaton erottaa lukkosaumakatosta? Konesaumakatto voi olla haastavaa tunnistaa lukkosaumakatosta pelkän ulkonäön perusteella. Tarkkasilmäinen saattaa kuitenkin huomata, että konesaumakaton pinta on epätasaisempi sekä tämän lisäksi lukkosaumakatosta poiketen konesaumakatolle ei asenneta harjapeltiä. 

Kattopelti

Mitä eroa on konesaumakatolla ja lukkosaumakatolla? 

Konesaumakatto ja lukkosaumakatto eroavat toisistaan laadun, asennustekniikan, asennukseen kuluvan ajan sekä hinnan osalta. Merkittävin ero näiden kahden saumakattovaihtoehdon välillä on se, että lukkosaumakatto valmistetaan tehdastyönä, kun taas konesaumakatto tehdään käsityönä erikoistyökaluja käyttäen. 

Lukkosaumakatteen asennus on hyvin nopeaa ja helppoa, kun taas konesaumakaton valmistukseen ja asennukseen vaaditaan peltisepän ammattitaitoa sekä paljon työtunteja.  

Lukkosaumakatto on myös rakenteellisesti helpompi vaihtoehto, sillä konesaumakatto asettaa omat erityisvaatimuksensa esimerkiksi katon tuulettuvuuden varmistamiselle. Lukkosaumakaton tuulettuvuus varmistetaan harjatuuletuksen ja tuuletuslautojen avulla.  

Millainen on konesaumatun peltikaton rakenne? 

Konesaumakatto sisältää hyvin pitkälti samat rakenteet kuin lukkosaumatussa katossakin, mutta tuuletus vaatii erityishuomiota. 

Peltikaton runkorakenne-artikkelissa on avattu hyvin peltikaton rakenteen, johon kuuluu: 

  • höyrysulku  
  • eristevillat  
  • yläpohja 
  • kattotuolit, eli kattoristikot 
  • aluskate 
  • tuuletuslaudat 
  • kattoruoteet 
  • peltikate 

Näiden lisäksi peltikaton päälle asennetaan lähes poikkeuksetta myös sadevesi- ja kattoturvatuotteet.  

Katon runko ja rakenne

Miten konesaumapelti asennetaan? 

Kuten muidenkin kattomateriaalien kohdalla, myös konesaumapeltikaton asennuksessa ensimmäinen vaihe on varmistaa, missä kunnossa katon rakenteet ovat. 

Konesaumakaton asennuksen vaiheita ovat katon tuuletuksen varmistaminen, pystyruoteiden asennus, aluskatteen asennus, peltikaton ruodelaudoitus, otsalautojen asennus, kattopellin asennus sekä viimeistelytyöt. Peltikaton asennus –artikkelissa käydään kattavammin läpi nämä työvaiheet. 

Itse konesaumapellin asennus vaatii ammattitaitoa ja erikoisvälineitä, jotta pellit saadaan saumattua toisiinsa vesitiiviisti. Pellit kiinnitetään kattoruoteisiin kiinnikkeillä saumakohdista, jolloin vältytään pellin lävistämiseltä. 

Mikä on konesaumatun peltikaton käyttöikä? 

Konesaumatun peltikaton käyttöikä on erittäin pitkä, usein jopa 50–100 vuotta, mikäli katto on asennettu oikein ja sen säännöllisestä huollosta on huolehdittu asianmukaisesti.  

Pitkä käyttöiän takaa konesaumauksen tiiviys sekä se, että niiden asennuksessa ei käytetä läpivientejä tai näkyviä kiinnikkeitä, jotka tyypillisesti voivat aiheuttaa katolle vuoto-ongelmia. Lisäksi peltikatto on materiaaliltaan hyvin kestävä muuttuvissakin sääolosuhteissa. 

Peltikaton käyttöikä

Mitä maksaa konesaumakatto? 

Konesaumakaton hinta vaihtelee useiden tekijöiden, kuten katon koon ja korkeuden, rakenteen monimutkaisuuden sekä työhön kuluvan ajan mukaan.  

Konesaumakaton hinta liikkuu tyypillisesti 15 000 euron 30 000 euron välillä. 

Konesaumakatto on peltikattovaihtoehdoista huomattavasti kallein. Todellinen kattoremontin hinta 2025 –artikkelissa kuvataan tätä hyvin: 

“Peltikattoremontti voi samaan kohteeseen maksaa profiilipeltikatteella 15000 € ja konesaumatulla pellillä päällystettynä yli 25000 €.”  

Konesaumakatto vai lukkosaumakatto?  

Konesaumakatto ja lukkosaumakatto ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja, mutta valinta niiden välillä riippuu sekä budjetista että odotuksista katon käyttöiän ja ulkonäön suhteen.  

Konesaumakatto on perinteinen ja kestävä ratkaisu, joka soveltuu erityisesti vaativiin olosuhteisiin ja arvokkaisiin kohteisiin. Se vaatii kuitenkin enemmän työtä ja taloudellista investointia.  

Sille on kuitenkin syynsä, miksi me Saneerauspojilla tarjoamme asiakkaillemme näistä vaihtoehdoista ainoastaan lukkosaumakattoa. Lukkosaumakatto on modernimpi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto, joka sopii hyvin myös pienemmille budjeteille ja nopeampaa asennusta vaativiin projekteihin. 

On hyvä tiedostaa, että nykypäivän kehittyneimpien lukkosaumakattojen odotettu käyttöikä on myös yli 50 vuotta, joten lukkosaumakatonkin kohdalla puhutaan äärimmäisen laadukkaasta kattomateriaalista.  

Lukkosaumakatto

Lähteet

Architectural Digest 

Peltikatto – Asennus ja Hinta 

Peltikaton runkorakenne 

Peltikaton asennus 

Todellinen kattoremontin hinta 2025