Kattoremontti on yksi kodin suurimmista ja tärkeimmistä kunnostustöistä, joka voi vaikuttaa merkittävästi talon arvoon, asumismukavuuteen ja energiatehokkuuteen.
Ammattitaitoisesti asennettu ja asianmukaisesti ylläpidetty kattorakenne tarjoaa luotettavan suojan rakennukselle jopa vuosikymmenten ajaksi.
Vääjäämättä tulee kuitenkin aika, jolloin katto täytyy uusia. Kattoremonttia suunnitellessa nousee mieleen usein monia kysymyksiä, joihin pyrimme nyt tässä artikkelissa mahdollisimman kattavasti vastaamaan.
- Milloin kattoremontti on ajankohtainen?
- Mitä kattoremonttiin kuuluu?
- Pitääkö kattoremonttiin olla lupa?
- Voiko kattoremontin tehdä itse?
- Kauanko kattoremontti kestää?
- Voiko kattoremontin tehdä talvella?
- Mitä kattoremontti maksaa?
- Onko kattoremontti perusparannus?
- Paljonko kattoremontista saa kotitalousvähennystä?
- Lähteet
Milloin kattoremontti on ajankohtainen?
Kattomateriaalin käyttöikä vaihtelee katemateriaalista sekä ylläpitotottumuksista riippuen aina 20 vuodesta 50 vuoteen, tai jopa pidempäänkin. Yhtä yksiselitteistä käyttöikää on siis vaikea määritellä. Aiemmassa artikkelissamme kiteytetään hyvin:
“Katon uusimisen tarve voi riippua useista tekijöistä. Kattoremonttipäätöksen tulisi perustua katon yleiskunnon, materiaalin, iän ja vaurioiden laajuuden arvioimiseen.”
Katon kuntotarkastus on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta kaikki mahdolliset viat ja ongelmat huomataan riittävän ajoissa.
Jos huomaat kulumia, lahoamista, ruostetta, tai halkeilua katolla, kosteusvaurioita talon rakenteissa, tai jos energiakustannukset nousevat ilman näkyvää syytä, voi olla aika harkita kattoremonttia.
Säännöllinen huolto pidentää katon käyttöikää, mutta vanhenevan katon uusimista ei kannata lykätä liian pitkälle.
Mitä kattoremonttiin kuuluu?
Kattoremontti sisältää useita työvaiheita, jotka vaihtelevat katon rakenteiden kunnon sekä vanhan kattomateriaalin mukaan. Jokainen kattoremontti on yksilöllinen, ja se räätälöidään talon tarpeiden mukaan.
Vesikatto uusiksi – Peltikattoremontti eri kattotyypeille –artikkelissa avataan hyvin 11 oleellisinta kattoremontin työvaihetta:
- Vanhan kattomateriaalin purku (poisluettuna huopakatto, jos peltikatto asennetaan huopakaton päälle)
- Mätävaurioiden korjaus
- Pystyruoteiden asennus kattotuolien yläpuolelle
- Aluskatteen asennus
- Tuuletuslautojen asennus
- Vaakaruoteiden asennus
- Otsalautojen asennus korotetulle osalle
- Peltien asennus
- Listojen asennus (päätyreuna- ja tippalista)
- Läpivientien pellitys
- Harjalistan asennus
Näiden lisäksi kattoremontin yhteydessä usein varmistetaan, että sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.
Pitääkö kattoremonttiin olla lupa?
Kattoremontti vaatii harvoin lupia, mikäli katto uusitaan entisenlaiseksi, eikä rakennuksen ulkonäkö tai rakenne muutu merkittävästi. Jos kuitenkin vaihdetaan kattomateriaalia, muutetaan katon muotoa tai korotetaan sen korkeutta, saatetaan tarvita toimenpide- tai rakennuslupa.
Mikäli pohdit, tarvitseeko kattoremontti kohteessasi rakennuslupaa, voit olla yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan, josta saat tähän varmasti oikean vastauksen.
Voiko kattoremontin tehdä itse?
Kattoremontin voi periaatteessa tehdä itse, jos omaa riittävästi taitoa ja kokemusta kattoremonteista. Remontin tekeminen vaatii tarkkaa työtä, oikeita materiaaleja ja asianmukaisia turvavälineitä, sillä virheellisesti tehty kattoremontti voi johtaa kalliisiin vahinkoihin, kuten vuotoihin tai rakenteiden vaurioitumiseen.
Bankraten artikkelissa käydään hyvin läpi itsetoteutettavan kattoremontin etuja ja haittoja. Onhan sanomattakin selvää, että merkittävin etu on kustannussäästöt ja nopea toimintavalmius, mutta artikkelissa kuitenkin muistutetaan, että kattotyöt voivat olla myös vaarallisia:
“Kattotyöt tehdään korkealla, ja sieltä pudotessa alas on pitkä matka. Etenkin jyrkällä lappeella liikkuminen on haastavaa. Katolla liikkujan on myös oltava hyvässä kunnossa, sillä raskaiden materiaalien kantaminen vaatii sekä voimaa että ketteryyttä.”
Ammattilaisen palkkaaminen varmistaa, että työ tehdään oikein ja mahdolliset ongelmat menevät takuuseen.
Kauanko kattoremontti kestää?
Kattoremontin kesto riippuu katon koosta, valitusta materiaalista ja remontin laajuudesta. Myös sääolosuhteet, kuten rankkasateet tai kovat tuulet, voivat hidastaa työn etenemistä.
Hyvin suunniteltu ja ammattimaisesti toteutettu kattoremontti valmistuu yleensä nopeasti. Perinteisissä omakotitalojen kattoremonteissa kuluu aikaa yleensä muutamista päivistä muutamiin viikkoihin.
Joskus suuremmissa ja monimutkaisissa rakennuksissa aikaa voi kulua pidempäänkin, mutta harvemmin yhtä kohdetta remontoidaan yli kuukauden ajan.
Voiko kattoremontin tehdä talvella?
Kattoremontin voi toteuttaa hyvin myös talvella. Talviset olosuhteet, kuten lumi, jää ja kylmyys, voivat jonkin verran hidastaa työntekoa, mutta eivät ole esteenä sille.
Kattoremontti talvella artikkelissa kiteytetään hyvin: “Kattoremontin tekeminen talvella on turvallista, mutta se vaatii usein erityisiä varotoimia sekä huolellista suunnittelua ja toteutusta. Talviolosuhteet voivat lisätä haasteita, mutta asianmukaisia turvallisuuskäytäntöjä noudattamalla kattoremontti sujuu talvellakin turvallisesti.”
Budjetin kannalta kattoremontin tekeminen on talvella usein edullisempaa, kuin kesällä. Tämä saattaa tulla useille yllätyksenä, mutta koska talvella kysyntä on huomattavasti kesää hiljaisempaa, myös hinnat ovat luonnollisestikin alhaisemmat.
Mitä kattoremontti maksaa?
Kattoremontin hinta vaihtelee mm. kohteen koon, kattomateriaalin sekä työn laajuuden mukaan.
Omakotitalon kattoremontin hinta meidän kauttamme on tyypillisesti 15 000-22 000 euroa. Taloyhtiöiden kattoremontti-neliöhinnat vaihtelevat 100-150 euron välillä.
Olemme kirjoittaneet kattavan artikkelin aiheesta Todellinen kattoremontin hinta 2024. Artikkelissa käymme tarkemmin läpi hintaan kattoremontin vaikuttavia tekijöitä sekä annamme esimerkkejä aiemmin toteuttamistamme kohteista.
Onko kattoremontti perusparannus?
Kattoremontti katsotaan usein perusparannukseksi, erityisesti jos siinä parannetaan katon ominaisuuksia alkuperäiseen verrattuna.
Esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen tai kattomateriaalin vaihtaminen kestävämpään vaihtoehtoon luokitellaan perusparannuksiksi.
Paljonko kattoremontista saa kotitalousvähennystä?
Kotitalousvähennys kattaa osan kattoremonttiin liittyvistä työvoimakustannuksista. Kuten aiemmassa artikkelissamme kirjoitetaan, kattoremontin tilaaminen yritykseltä oikeuttaa 40% korvaukseen työn osuudesta.
Vuonna 2024 vähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa henkilöä kohden, josta vähennetään 100 euron omavastuu.
Vähennyksen hakemiseksi tarvitset urakoitsijalta eritellyn laskun, jossa työn osuus on selkeästi eritelty.
Lähteet
Peltikaton paikkaus – Milloin vanha peltikatto pitää uusia?
Vesikatto uusiksi – Peltikattoremontti eri kattotyypeille