Kuvittele talosi ilman vesikattoa. Sitä voisi verrata samaan, kuin yrittäisit selviytyä syysmyrskystä ilman sateenvarjoa tai kesähelteestä ilman aurinkohattua. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta, vai mitä?
Vesikatto on yksi talon oleellisimmista osista, joka suojaa niin sateelta, lumelta, tuulelta kuin paahtavalta auringoltakin. Vaikka se harvemmin on huomion keskipisteenä, vesikatto on yksi tärkeimmistä elementeistä, joka pitää kotisi kuivana, lämpimänä ja viihtyisänä – ja tekee sen vieläpä usean vuosikymmenen ajan.
Tässä artikkelissa sukellamme vesikaton saloihin. Mitä vesikatto oikeastaan tarkoittaa? Millaisista osista se koostuu, ja miksi sen uusiminen on välillä tarpeen? Lisäksi kerromme, miten vesikaton huolto ja remontointi pitävät sen kunnossa, jotta se voi jatkaa tehtäväänsä talosi ylväänä suojelijana.

Mitä tarkoittaa vesikatto?
Vesikatto on rakennuksen ylin suojaava kerros, joka suojaa rakennusta erilaisilta ulkoisilta olosuhteilta, kuten sateelta, tuulelta, lumelta ja auringonpaisteelta. Aiemmassa artikkelissamme kiteytetäänkin äärimmäisen hyvin:
“Yksinkertaisesti sanottuna vesikatto viittaa minkä tahansa rakennuksen tai rakenteen yläpintaan, joka peittää ja suojaa alla olevaa tilaa. Tämä rakenne mahdollistaa sadevesien ja roskien alas valumisen katolta ja kunnossa ollessaan estää myös kosteuden tunkeutumisen rakennuksen rakenteisiin.”
Ilman ehjää ja toimivaa vesikattoa rakennus olisi siis päivästä toiseen alttiina sään aiheuttamille vahingoille, jotka voivat heikentää rakennuksen rakenteita sekä aiheuttaa terveydelle haitallisia ongelmia.
Miksi vesikate on tärkeä?
Vesikate on vesikaton näkyvin ja tärkein osa, sillä se on suoraan alttiina ulkoisille rasituksille. Hyvin valittu ja asennettu vesikate auttaa säilyttämään rakennuksen arvon ja pidentää sen elinkaarta.
Vesikatteen ensisijainen tehtävä on suojata rakennusta kosteudelta ja muilta sääolosuhteilta, jotka voivat vaurioittaa katon rakenteita ja rakennuksen sisätiloja.
Vaikka vesikate ei ole suoraan lämmöneristyskerros, se täydentää myös katon eristyskykyä. Tiivis ja ehjä vesikate auttaa estämään vedon ja kosteuden pääsyn rakenteisiin, mikä taas tukee energiatehokkuutta. Ja kuten Vesikatto – 9 tärkeintä asiaa –artikkelissa kirjoitetaan, on hyvä muistaa että vesikate vaikuttaa myös rakennuksen arkkitehtuuriin:
“Vesikatolla on suuri esteettinen merkitys, sillä se vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön ja kokonaisilmeeseen huomattavasti.”

Millainen on vesikaton rakenne?
Vesikaton rakenne koostuu useista kerroksista, jotka yhdessä muodostavat kestävän ja toimivan kokonaisuuden. Jokaisella kerroksella on oma tärkeä tehtävänsä.
Aiemmassa artikkelissamme on käyty kerros kerrokselta läpi peltikaton rakenteen, ja samat 8 osaa pätee useisiin muihinkin katemateriaaleihin:
- Höyrysulku, jolla estetään lämpimän ja kostean sisäilman kondensoitumista eristeisiin tai katteisiin
- Eristevillat, jotka eristävät taloa ja minimoivat lämpöhukkaa
- Yläpohja – talon ja kattorakenteiden välinen tila, jossa ilma siirtyy ulkotilaan
- Kattoristikot
- Aluskate
- Tuuletuslaudat, joilla eristetään kattoruoteita aluskatteesta ja tehdään katosta tuulettuvampi
- Kattoruoteet katemateriaalin kiinnitystä helpottamaan
- Katemateriaali
Näiden lisäksi turvalliseen ja toimivaan vesikattoon kuuluu myös sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet.
Yläpohjan rakenteesta voit lukea kattavammin täältä.
Mitä tarkoittaa vesikaton uusiminen?
Vesikaton uusiminen tarkoittaa katon kuluneiden tai vaurioituneiden osien korvaamista uusilla. Kattorakenteiden kunnosta riippuen tämä voi käsittää joko pelkän vesikatteen vaihtamisen tai koko katon rakenteiden uusimisen. Kattorakenteiden kunto selviää yleensä joko kattoa tarkastaessa tai viimeistään siinä vaiheessa, kun kattoa puretaan.
Vesikaton uusiminen on tarpeen, mikäli katon tiiviys on syystä tai toisesta heikentynyt, tai luonnollisestikin silloin, kun sen käyttöikä on tullut tiensä päähän.
Mitä vesikattoremontti sisältää?
Vesikattoremontti aloitetaan tyypillisesti katemateriaalin purulla. Mikäli peltikatto asennetaan kuitenkin huopakaton päälle, voidaan tämä työvaihe välttää.
Vanhan katemateriaalin purun jälkeen seuraa mätävaurioiden korjaus sekä pystyruoteiden asennus kattotuolien yläpuolelle. Pystyruoteiden päälle taas asennetaan aluskatteet, tuuletuslaudat sekä vaakaruoteet juurikin tässä järjestyksessä.
Näiden työvaiheiden jälkeen asennetaan otsalaudat katon korotetulle osalle ja sen jälkeen päästäänkin jo itse katemateriaalin kimppuun. Kun katemateriaali on asennettu, tehdään viimeistelyt, eli päätyreuna- ja tippalistojen, läpivientien sekä harjalistan asennukset.

Miten vesikatto huolletaan?
Vesikaton säännöllinen huolto ja korjaus on tärkeää sen pitkäikäisyyden takaamiseksi. Säännöllinen huolto vähentää merkittävien vaurioiden riskiä ja parantaa katon kestävyyttä.
Kuten aiemmassa artikkelissamme kirjoitetaan, kattohuolto voi sisältää joko akuutteja korjauksia ja paikkauksia tai katon kuntoa ylläpitäviä toimenpiteitä, kuten katon kunnon tarkastusta, puhdistamista tai pinnoitusta.
Tyypillisimpiä rutiininomaisia kattohuoltotoimenpiteitä ovat roskien poistaminen ränneistä ja vesikouruista, katteen kuntotarkastus sekä pienten kulumien tai vaurioiden paikkaus.
Milloin vesikatto pitää uusia?
Akuutein tarve vesikaton uusimiseen on silloin, kun katon rakenteissa on havaittu vuotokohtia tai muita merkittäviä ongelmia. Kattoremontti –Yleisimmin kysytyt kysymykset -artikkelissa kiteytetään hyvin:
“Jos huomaat katolla tai talon rakenteissa kulumia, lahoamista, ruostetta, tai halkeilua katolla, kosteusvaurioita, tai jos energiakustannukset nousevat ilman näkyvää syytä, voi olla aika harkita kattoremonttia.“
Vesikatto tulisi uusia, kun sen rakenteet ovat selvästi kuluneet tai vuotavat. Vesikaton käyttöikä vaihtelee materiaalista riippuen. Siinä missä hyvin hoidettu peltikate kestää yleensä yli 50 vuotta, osa katemateriaaleista voi vaatia uusimista jo 20 käyttövuoden jälkeen.

Yhteenveto
Vesikatto on elintärkeä, rakennuksen ylin osa, joka suojelee kotia, pidentää sen elinkaarta ja varmistaa asumismukavuuden kaikissa sääolosuhteissa. Vesikaton tehtävänä on pitää rakennus kuivana, lämpimänä ja energiatehokkaana sekä estää rakenteiden vaurioituminen ja kosteuden tunkeutuminen rakenteisiin.
Vesikattoon valittu materiaali määrittää hyvin pitkälti sekä katon kestävyyden, huoltotarpeet kuin visuaalisen ilmeenkin. Toimiva vesikatto on yhdistelmä oikeita materiaalivalintoja, hyvää suunnittelua ja ammattitaitoista asennusta.
Mikäli suunnittelet vesikaton uusimista, ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin jutellaan aiheesta lisää!
Lähteet
Peltikaton runkorakenne – Harjatuuletus, Ruoteet, Aluskate
Yläpohja eli välikatto -rakenne ja kunnostaminen
Kattoremontti –Yleisimmin kysytyt kysymykset